{ "title": "Bakla Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/bakla-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 22:26:07", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Bakla Nasıl Pişirilir, bakla genellikle ilkbahar aylarında sofralara lezzet katan ve insan sağlığı için faydalı olan baklagiller familyasına ait bir sebzedir. Türk mutfağında özellikle zeytinyağlı, kuşbaşılı, kıymalı ve meze çeşidi olarak hazırlanan yemekleriyle ünlü bir sebze özelliğindedir. Bakla nasıl pişirilir sorusuna cevap verecek olursak örneğin baklayla hazırlanan fava sıklıkla yapılan ve severek tüketilen bir meze türüdür. İlkbahar aylarında taze olarak toplanan baklaya halk arasında şeker bakla veya süt bakla olarak da isimlendirilir. Bakla ayrıca protein ve vitamin bakımından oldukça güçlü bir besin olmasının yanı sıra bakla taneleri henüz tazeyken yemyeşil iken kurutulması halinde kahverengi bir renk almaktadır. Taze baklaya oranla kurutulmuş bakla çok daha fazla besleyici özelliklere sahiptir. Bakla bünyesinde barındırdığı B1, B2, B6 ile K vitaminlerinin yanında potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından da bir hayli zengindir.

Bakla Nasıl Pişirilir İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Bakla Nasıl Pişirilir Nasıl Yapılır?

Bakla yemeği pişirmeye ilk olarak 1 kg taze baklayı bir bıçak yardımıyla uçlarını ve kılçıklarını aynı taze fasulyede olduğu şekilde temizleyerek başlayalım. Ardından uçları ve kılçıkları temizlenen taze baklaları yine taze fasulyede olduğu gibi kırarak su ile doldurulmuş bir kabın içine alarak beklemeye bırakalım. Baklalar hazır hale geldikten sonra basınçlı tenceremizi ocağa alarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı ve 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ ilave ederek tereyağın erimesini ve ısınmasını sağladıktan sonra üzerine 300 gram kuşbaşı doğranmış koyun etini alarak etler renk değiştirerek bıraktıkları suyu çekinceye kadar kavuralım. Ardından kavrulmakta olan kuşbaşı etlerin üzerine kabukları soyularak yemeklik doğranmış kuru soğanları ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra sivri biberleri de yemeklik doğrayarak basınçlı tencereye ilave ederek kavurma işlemini sürdürelim. Domatesin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik doğrayıp tencereye ekleyerek birkaç kez çevirdikten sonra yemeklik harcın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber ilave edip salçaları ezerek kokusu çıkıncaya kadar kavuralım.

Daha sonra kavrulmakta olan yemeklik harcın üzerine hazır hale getirerek beklettiğimiz taze baklaları ilave ederek baklalar sararıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Baklalar istediğimiz şekilde kavrularak sarardıktan sonra üzerine yarım demet incecik kıyılmış dereotunu ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırdıktan sonra taze baklaların üzerini 1 parmak aşacak kadar kaynar su ilave ederek basınçlı tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişirerek ocaktan alalım. Ardından taze bakla yemeğimizin üzeri için 1 kâse yoğurdun içine 2-3 diş ezilmiş sarımsak ve bir miktar tuz ilave ederek hazır hale getirerek bakla yemeğimizin servisi esnasında üzerine sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }