{ "title": "Balık Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/balik-nasil-pisirilir.jpg", "date": "18.01.2024 22:39:02", "author": "güner gültekin", "article": [ { "article": "
Balık nasıl pişirilir, Şüphesiz ki balık, insan vücudunda önemli bir yere sahiptir. Özellikle kış aylarında daha lezzetli olan sağlık deposu balık, kalsiyum, fosfor, magnezyum, o mega yönünde oldukça zengindir. Gelişim çağındaki çocukların balık yemesi çok önemlidir. Kalsiyum deposu olduğundan dolayı, kemik gelişimine katkı sağlar. Yaşlı insanlarda da kemik erimesini en aza indirgemektedir. Balık, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır. İçerisindeki yaşlar özel yağlardır ve başka hiçbir besinde bulunmayan yağlar içerir. Ayrıca zayıflamak isteyenler ya da kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için önemlidir. Hafta en az bir defa yenmesi gereken besinlerin başında gelir.

Balığın çeşitli pişirme teknikleri vardır. En çok tercih edilen pişirme yöntemi ızgara, kızartma ve fırında yapılır. Bunun dışında çorbası ve rostosu yapılır.

Izgara: Izgarada yapılacak olan balık büyük ve yağlı olmalıdır. Yağlı olmalı ki ızgaraya yapışmasın. Balıkları pişirmeden birkaç saat önce zeytinyağı ve soğan suyuyla ovalayıp bekletmek balığa daha da lezzet katacaktır. Balığın iki tarafından çizilmesi daha iyi pişmesini sağlayacaktır.

Yağda kızartma: Yağda kızartılacak olan balık, küçük olmalıdır. Büyük balık kızartılacak ise dilimlenerek una bulanıp kızgın yağda pişirilmelidir. Balığı kızartmadan önce iyice kurulamak gerekmektedir.

Fırında: Balıklar zeytinyağı, sarımsak ve salçayla soslanır. Üzerine soğan halkaları ve limon dilimleri koyularak fırın tepsisine dizilir. 180 derecelik fırında kızartılır.

Rosto: Balık büyük olmalıdır. Balığın içerisine hiçbir şey koyulmadan yüksek ısılı fırında pişirilir. Dışı çıtır çıtır, dışı sulu olacaktır.

Sote: Tere yağında kalın tabanlı malzemeyle kaplı tavanın içinde iki tarafı birkaç dakika sotelenerek kızartılır.

Afiyet olsun.
" } ] }