{ "title": "Buharda Pişirme", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/buharda-pisirme(1).jpg", "date": "18.01.2024 23:25:11", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "Buharda pişirme, en sağlıklı olan pişirme yöntemlerinin başında gelmektedir. Uzakdoğu ile Çin mutfağında oldukça sık kullanıldığını görebiliriz. Yemeğin içinde yer alan bütün malzemeler balık, et, meyve kokusu, rengi ve lifleri buhar yardımıyla piştiği zaman haşlama ya da kızartmaya oranla daha iyi bir şekilde korunduğu gözlenmiştir. Yanında salça, tuz gibi ek malzemeler kullanılmadığında ise kalorisi çok daha düşük olduğu görülmektedir. Uzakdoğu mutfaklarında buharda pişirme için özel olarak üretilmiş özellikle de bambudan yapılmış olan bir sepet ve bir kapaktan oluşan malzemeler bulunur. Alt kısımda içi su dolu bir kap yer almaktadır. Bu kabın üzerine bambu sepeti konularak kapak kısmı kapatılarak pişirme aşamasına geçilir. Daha profesyonel olan işletmelerdeyse bambu sepetlerin yerini daha hijyenik bir yapıya sahip olan paslanmaz çelik tencereler almıştır. Tencereye alt kısmı delikli paslanmaz bir taban konulur. Delikli olan tabanın altına da su konur. Bu delikli tabanın üstüne pişirilmesi istenen yiyecekler yerleştirilmektedir. Kabın üstü bir kap yardımıyla kapatılır. Altında yanan ateşle kap içinde yer alan su, buhar hali alarak yemeği pişirmeye başlar.

Buharda yemek pişirme teknikleri 2'ye ayrılır. Bunlar: Yüksek basınçta pişirme ve düşük basınçta pişirmedir. Düşük basınçta pişirme teknikleri için verilebilecek örnekler, buhar makinesi ya da bambudan oluşan buhar kaplarıyla yapılan pişirmedir. Yüksek basınçta pişirme teknikleri için verilebilecek en iyi örnek düdüklü tenceredir. Yüksek basınçlı pişirmede kısa sürede ve az su kullanılarak pişirme amaçlanmıştır. Pek çok malzemede kullanılmak için oldukça ideal olan bir yöntemdir. Çünkü yüksek basınç uygulandığı zaman besin kaybının azalmasını sağlamaktadır.

Sıvı içerisinde pişirme yöntemi son zamanlarda unutulmaya yüz tutmuş olan bir yöntemdir. Sağlık açısından oldukça yararlı bir yöntem olmasına rağmen pek de kullanılmamaktadır. Su ya da süt kabı içerisinde yavaş bir şekilde kaynatılarak yapılan bir yöntemdir. Pişirmek kullanılan besin maddesinin yüzeyinin su kaplı olmasından ve uygun sıcaklık kullanılarak yapılmasından dolayı büyük önem taşımaktadır.

Buğulama, yemeklerin su buharı kullanılarak pişirilmesidir. Buğulama esnasında herhangi bir yağ kullanmanıza gerek yoktur. Özellikle balık pişirdiğimiz zamanlarda buğulama yöntemini kullanmak hem sağlık açısından hem de lezzet açısından oldukça makul bir fikirdir. Haşlama yaptığımız esnada yemeklerde bulunan vitamin ile minerallerin suyun içerisinde kaybolma durumu mevcutken, buğulama yönteminde vitamin ve mineraller kaybolma gibi bir durum söz konusu değildir.

Besinleri buharda pişirme özellikle balık ve sebzelerde kullanılabilecek en lezzetli ve sağlıklı pişirme yöntemidir. Buharda pişen besinlerin içerisinde yer alan nişastanın yumuşamaktadır. Bu durum sebzelerin de yumuşak bir hal almasını sağlar. Böylelikle besinleri sindirmemiz kolaylaşır, besinin kokusu, rengi ve görünümü aynı kalır. Çözünme ihtimali olan besin öğeleri en aza indirgenerek korunur.

Hangi Besinler Buhar Yöntemi Kullanılarak Pişirilir?

Havuç, pazı, bezelye, karnabahar, enginar, bezelye, patates, bakla, fasulye, kabak, domates böğrülce ve benzeri sebzelerin tamamı buhar yöntemi kullanılarak pişirmeye uygun olan besinler arasında yer almaktadır. Balıkları buhar yöntemiyle pişirme hem besin değerinde bir düşüş yaşanmasına engel olmak adına hem de tadını, rengini ve kokusunu muhafaza edebilmesi açısından en uygun yöntemlerin başında gelmektedir.
" } ] }