{ "title": "Buharda Pişirme", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/buharda-pisirme(1).jpg", "date": "18.01.2024 23:25:11", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "Buharda pişirme, en sağlıklı olan pişirme yöntemlerinin başında gelmektedir. Uzakdoğu ile Çin mutfağında oldukça sık kullanıldığını görebiliriz. Yemeğin içinde yer alan bütün malzemeler balık, et, meyve kokusu, rengi ve lifleri buhar yardımıyla piştiği zaman haşlama ya da kızartmaya oranla daha iyi bir şekilde korunduğu gözlenmiştir. Yanında salça, tuz gibi ek malzemeler kullanılmadığında ise kalorisi çok daha düşük olduğu görülmektedir. Uzakdoğu mutfaklarında buharda pişirme için özel olarak üretilmiş özellikle de bambudan yapılmış olan bir sepet ve bir kapaktan oluşan malzemeler bulunur. Alt kısımda içi su dolu bir kap yer almaktadır. Bu kabın üzerine bambu sepeti konularak kapak kısmı kapatılarak pişirme aşamasına geçilir. Daha profesyonel olan işletmelerdeyse bambu sepetlerin yerini daha hijyenik bir yapıya sahip olan paslanmaz çelik tencereler almıştır. Tencereye alt kısmı delikli paslanmaz bir taban konulur. Delikli olan tabanın altına da su konur. Bu delikli tabanın üstüne pişirilmesi istenen yiyecekler yerleştirilmektedir. Kabın üstü bir kap yardımıyla kapatılır. Altında yanan ateşle kap içinde yer alan su, buhar hali alarak yemeği pişirmeye başlar.