{ "title": "Bütün Tavuk Fırında Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/butun-tavuk-firinda-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 09:21:30", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Bütün Tavuk Fırında Nasıl Pişirilir, Tavuk eti yağsız, protein bakımından zengin olduğu için hazmı çok kolaydır. Kalori değeri düşüktür. O nedenle diyet yapanlar dahil herkesin yemek seçiminde tercih ettiği bir et türüdür. Tavuğun birçok pişirilme seçeneği vardır. Fakat her satın alınan ve pişirilen tavuk aynı lezzette ve yumuşaklıkta olmaz. Bu nedenle tavuk satın alırken ve pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır.

Fırında pişirilecek tavuk yağlı olmalıdır. Tavuk satın alırken genç ve körpe olanları tercih edilmelidir. Bunu anlamak için de tavuğun ayaklarındaki pulların parlak ve ince olması gerekir. Tavuk seçimi yapıldıktan sonra tüylerinden kurutulmak için önce ocakta tütsülenir. Tütsülenen tavuk daha sonra iyice yıkanmalı temizlenmelidir. Temizlenen tavuğun karnına birkaç diş sarımsak ve defne yaprağı konularak yaklaşık 15-20 dakika kadar ön haşlama yapılmalıdır. Haşlama suyuna tane karabiber de eklenebilir. Tavuğun kaynatılırken diriliğini kaybetmemesine özen gösterilmelidir. Tavuğun lezzetli olması için, bir kabın içerisinde 3 yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı biber salçası, tuz, biraz zeytinyağı ve biraz da kırmızı pul biber konularak iyice karıştırılmalıdır.

Tavuk hazırlanan karışıma iyice bulanarak buzdolabında 1 saat kadar bekletilmelidir. Fırında tavuk pişirirken tercih edilen fırın kabı tavuk büyüklüğünde olmalıdır. Ayrıca fırında tavuk pişirirken tavuğa lezzet katması için fırın kabına sebze de eklenebilir. Ortadan dörde bölünmüş birkaç kuru soğan, yuvarlak olarak doğranmış patates ve iri küpler halince doğranmış havuç kullanılabilir. Bu sebzeler fırın kabı içerisinde biraz zeytinyağı, tuz, kekik ve birkaç defne yaprağı ile harmanlanır. Fırın kabının altına yerleştirilir ve üzerine soslanmış tavuk konularak da fırınlanabilir. 200 derecelik fırında 50-55 dakika pişirilmelidir. Daha sonra fırın ısısı 150 dereceye düşürülerek 15-20 dakika daha pişirme işlemine devam edilmelidir. Fırın kabına alınan tavuk fırında pişerken kurumaması için yarı pişirme süresini doldurduğunda diğer yüzüne çevrilmelidir. Aynı zamanda butların da birbiri üzerine çapraz gelecek şekilde fırın kabına konmalıdır. Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkararak üzerine yumuşak margarin sürülmelidir. Fırından çıkarılan tavuk folyo kağıdına sarılarak servis ediline kadar yumuşacık kalması sağlanır.
" } ] }