{ "title": "Dana Bonfile Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/dana-bonfile-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 06:41:27", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Dana Bonfile Nasıl Pişirilir, aslında dana bonfileyi pişirmek herkese kolaymış gibi gelebilir, ancak bonfile etini daha güzel pişirmek için küçük püf noktalar vardır. Özellikle et seçimi çok önemlidir, ayrıca etin dilimlenmesi ve pişirme ısısı ile pişirme süresi de daha iyi sonuç alınması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bonfile et sığır ve dana yani büyük baş hayvanların özellikle sırt bölgesinin iç kısmında mevcut olan sokum kısmı ile antrikot arasında bulunan bir ucu kalın ve bir ucu ince şeklinde çıkarılan et parçasıdır. Çoğunlukla bonfile et hem lezzeti hem de görünümüyle etlerin içerisinde kral olarak ilan edilmiştir. Ayrıca bonfile eti alırken yaklaşık olarak 1,5-2 kilogram arasında olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle bonfile türündeki kalın etleri daha yumuşak ve içerisinde suyunu kaybetmeden pişirmek istiyorsanız mutlaka yüksek dereceli ateş üzerinde eti mühürlemek gerekmektedir. Mühürlemek özellikle etin kendi suyunu kaybetmeden ve kurumadan daha lezzetli ve lokum kıvamında pişmesi açısından oldukça önemlidir. Eğer etinize mühürleme işlemi yapmadan pişirirseniz hem tatsız hem de kuru bir et yemek durumunda kalırsınız.

Dana Bonfilenin Hazırlanması, bonfile bütün bir parça büyük et olmasından dolayı öncelikle sinirlerinden ve yağından mutlaka ayrılmış olmalıdır. Sinirleri ve yağı alınmış olan bonfile etini yaklaşık olarak 200 gramlık parçalar halinde kesebilirsiniz. Daha sonra bu parçaları ortalama 1,5-2 cm kalınlığında olacak şekilde ezelim. Ancak burada dikkat etmeniz gereken durum ise çok ince bir et hazırlamayın. Çünkü bu incelikte hazırlanmış olan bonfile etler çoğunlukla pişirilme sırasında hem kuru hem de oldukça lezzetsiz olur. Ancak bonfile etler eğer çok ince bir şekilde ezilmişse, sadece ızgara kullanarak pişirip tüketmek daha faydalı olmaktadır. Diğer etlere göre dana bonfilede herhangi bir parça yağ bulunmadığından dolayı pişirmeden önce mutlaka hafif bir yağ kullanılması pişirme esnasında yardımcı olacaktır. Dana bonfile etlerini pişirme aşamasından önce özellikle dinlenmiş hatta oda sıcaklığında bir müddet kalan bonfile etlerin üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Daha sonra isteğe göre karabiber serpebilirsiniz. Bonfile etlerin üzerine daha sonra bir miktar tuz gezdirelim, ancak kaya tuzu kullanırsanız daha iyi olur.

Dana Bonfilenin Pişirilmesi, pişirme işleminde önemli olan hangi yöntemle pişirilecekse bonfile etler mutlaka o yönteme uygun olarak hazırlanmalıdır. Eğer bonfile etler ince dilimler halinde ise sos eklenerek tencere içerisinde, tavada ızgara şeklinde pişirilerek tercih edilmelidir. Ancak mangalda dana bonfile etini pişirmek istiyorsanız biraz daha kalın dilimler halinde hazırlamak gerekmektedir. Çünkü ince dilimler mangalda pişirirken kurur ve sertleşir. Fakat kalın dana bonfile eti evde lokum kıvamında pişirmek için hazırlama işleminden sonra seramik tavanın içerisinde yüksek ateş kullanarak etleri mutlaka mühürlemek gerekmektedir. Mühürleme işlemi bu tür etlerde çok önemlidir. Bu şekilde etler pişme sırasında kendi suyunu hapsederek piştiği için daha lezzetli ve lokum kıvamında etler hazırlayabilirsiniz. Eğer orta kısmının da iyice pişmesini istiyorsanız bu işlem sonrasında 160 dereceye ayarlanan fırında yaklaşık 10-15 dakika kadar dana bonfileyi dinlendirebilirsiniz. Ancak dana bonfile etini eğer bütün olarak mühürleyip pişirmek isterseniz fırın ayarını 230 derecede ısıttıktan sonra bonfileyi içerisine koyun ve sıcaklığı yeniden 200 dereceye düşürerek yarım saat sonra yeniden 160 dereceye düşürerek lezzetli ve yumuşak et halinde pişirebilirsiniz.
" } ] }