{ "title": "Dana Yürek Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/dana-yurek-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 18:05:49", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dana Yürek Nasıl Pişirilir, dana yürek protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yürek diğer sakatatlara göre kalori ve yağ bakımından daha düşük değerlere sahip olsa da kolesterol açısından fazla tüketilmemesi gerekir. Dana yüreğinin 100 gramında yaklaşık olarak 186 kalori vardır. Sakatat tüketiminde, otlaklarda beslenmiş sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olması önem taşır. Çünkü çiftlik hayvanlarının yemleri bu hayvanların organları başta olmak üzere etlerinin besin değerlerini de etkiler.

Dana yüreğin pek çok pişirme yöntemi bulunur. Yahni, tava, kızartma bu yöntemler arasında yer alır. Fakat aralarında en çok tercih edilen pişirme yöntemi yahnidir. Yürek yapımında belirli püf noktaları bulunur. Bu püf noktaları sayesinde daha yumuşak pişirilmiş yürek yapmak mümkündür.

Öncelikle olarak yüreğin yağ oranı kontrol edilmelidir. Yürek yapımında kullanılan yağ ölçüsü ona göre ayarlanmalıdır. O nedenle yüreğin üzerinde tadı üzerinde fazla yağ tabakası varsa keserek ayrılmalıdır. Dana yüreği minik kuşbaşı şeklinde kesilir. Kuşbaşı doğranmış yürekler kanından temizleninceye kadar bol su ile yıkanmalıdır. Yıkanan yürekler fazla suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Süzülen yürekler bin tencere içerinde alınarak rengi değişene kadar kavrulur. Yüreğin suyu kaybolana kadar kavrulması gerekmektedir. Yürek bu işlemler sonucunda henüz pişmediyse 1 çay bardağı su ilave ederek biraz daha kavrulur. Son olarak suyunu iyice çeken dana yüreğe tereyağı eklenerek kavrulmaya devam edilir. Daha sonra küp-küp doğranmış kuru soğanlar ve ince kıyılmış sarımsaklar eklenir. Soğanlar da kavrulduktan sonra ince kıyılmış sivri biberler eklenir. Sık sık karıştırmaya devam ederek yaklaşık 4-5 dakika kadar tüm malzemeler kavrulduktan sonra kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesler eklenmelidir. Yürek tüm suyunu çektikten sonra domateslerin eklenmesi gerekmektedir. Ardından tuz, karabiber ve pul biber eklenir. Su ilavesi yapmadan tencerenin kapağı kapatılır ve yüreğin domatesin kendi suyunda pişmesi sağlanır. Yaklaşık 15 dakika pişirme işlemi devam etmelidir. Yemek ateşten alınır ve dinlenmesi için beklenir. Son olarak pişen dana yürekler servis tabağına alınır. Üzerine kıyılmış maydanoz eklenip, hemen sıcak olarak servis yapılır.
" } ] }