{ "title": "Dolma Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/dolma-nasil-pisirilir.jpg", "date": "20.01.2024 13:07:28", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Dolma Nasıl pişirilir, dolma birçok çeşidi olan sebzelerin içerisinin harçla doldurularak pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Herkes tarafından çok sevilen bu yemek biber, patlıcan, kabak, lahana, üzüm yaprağı, pırasa gibi birçok sebze doldurularak pişirilir. Oldukça lezzetli olan bu dolmalar pişirilirken sebzelerin ayrı ayrı pişirilmesi gerekir. Örneğin lahana dolması ile üzüm yaprağı dolması aynı tencerede pişmez. Çünkü birbirlerinin tatlarını bozar bu nedenle ayrı tencereler kullanılarak pişirilir. Fakat biber, patlıcan ve kabak gibi sebzeler aynı tencerede pişirilebilir. Dolma pişirmek için ilk olarak iç harç hazırlanması gerekir. İç harç kıymalı ya da sade olarak hazırlanabilir. Bu iç harç tüm sebze dolmaları için kullanılabilir. Şimdi lezzetli bir dolmanın yapım ve pişirme aşamalarına bakalım.

Dolma yapımı için gerekli malzemeler
Dolma nasıl yapılır?

Dolma yaparken ilk olarak iç harcı hazırlanır. İç harcı için kıyma bir tavaya alınır ve ocağa alınıp altı açılır, suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ardından sıvı yağ eklenir ve bir adet kuru soğan soyulup üzerine küçük küçük doğranır. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve bir yemek kaşığı salçası eklenir. Salça da eklenince ardından bir tatlı kaşığı tuz, pul biber ve karabiber eklenir. Bulgur ve pirinç yıkanır ve süzülür onlarda tavaya ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur ve üzerine iki su bardağı su eklenir. Harç suyunu çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çektiğinde altı kapatılır ve bir kenara alınır. İç harç biraz soğumalıdır ki sebzeleri doldururken kolay olsun. Harç soğurken sizde patlıcan, biber ve kabakları yıkayın. Yıkanan sebzeleri kurulayın ve biberleri oyun. Bunu biberlere zarar vermeden yapmalısınız ki pişerken dağılmasın. Ardından kenarlarından bıçakla küçük çizikler atın. Buradaki amaç içerisine rahat su alsın. Patlıcan ve kabakları da önce ortadan kesin ve her bir parçayı ayrı ayrı oyun ve onlara da yandan küçük kesikler atın.

İç harçla tüm sebzeleri tek tek doldurun, domateslerle sebzelerin ağız kısmına göre dilimler kesin ve iç harcın çıkmaması için o kısımlara birer dilim domates ekleyin. Tüm sebzelerinizi derin bir tencereye dizin. Bir kâsede bir kaşık salça bir tatlı kaşığı tuz ve biraz suyu çırpın ve dolmanızın üzerine dökün. Dolmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve pişmesi için ocağa alın. Ocağınızın en küçük bölümünde kısık ateşte pişirin. Kısık ateş kullanınca dağılmasını önlüyor ve daha güzel pişmesini sağlıyorsunuz. En az bir saat kadar tencerenin kapağı hafif kapalı şekilde pişirin. Ardından kontrol edin ve su eklenmesi gerekir ise tekrar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Bir çatal batırarak herhangi bir sebzenin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Çatal rahatça batıyor ise pişmiş demektir. Pişen dolmanızın kapağını kapatın ve biraz dinlendirin. Ardından servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }