{ "title": "Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/dondurulmus-kalamar-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 02:11:38", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir, bilinenin aksine evde kalamar pişirmek hiç de zor değildir. Çıtır çıtır içi yumuşacık bir kalamar yapmak için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterli olacaktır. Bazı durumlarda kalamarın mevsimi olmayabilir. O nedenle dondurulmuş kalamar kullanılması gerekebilir. Dondurulmuş kalamar ve taze kalamarın hazırlanış yönünden pek de bir farkı yoktur.

Dondurulmuş kalamar dilimlenmiş ya da bütün halde satılmaktadır. Tercihe göre her ikisi de satın alınabilir. Daha önceden alıp evdeki buzluğa da atılmış olabilir. Bu durumlarda pişirmeden 5-6 saat öncesinden buzluktan çıkartıp çözülmesi için beklenmelidir. Çözülmesi için sıcak su kullanılmamalıdır. Kalamar bütün haldeyse çözüldükten sonra 1 cm'ye kadar kalınlıkta halka şeklinde doğranmalı ve iyice yıkanmalıdır. Dilimlenmiş kalamarda herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Marketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş kalamarın çözülmesi için 1-2 saat beklemek yeterli olacaktır. Kalamar pişirmenin en önemli püf noktası kalamarın marine edilmesidir. Marine işlemi kalamarı elastiki yapıdan kurtararak iyice yumuşamasını sağlar.

Marine işlemi için için kalamarlar ile 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz derin bir kapta yoğrulmaya başlanır. Karışım köpürmeye başlayacaktır Köpürdükten sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar daha yoğurma işlemine devam edilmelidir. Yoğurma işlemi bittikten sonra 1 şişe maden suyu kaba dökülür ve hafifçe karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra dinlenmesi için 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Ayrı bir kap içerisinde un ve 1 çay kaşığı kadar tuzu karıştırılır. Beyaz un yerine mısır unu da kullanılabilir. Mısır unu kalamarların daha çıtır çıtır olmasını sağlar. Dinlenen kalamarlar hafifçe silkelenerek una batırılır ve yine hafifçe silkelenerek fazlalık unlardan da kurtulması sağlanır. Hazırlanan kalamarlar ocağın diğer gözünde olan derin bir tavada iyice kızmış olan bol yağın içine atılır. Kızartma işlemindeki en önemli püf noktası ise tavanın derin olması ve kalamarların tavanın dibine değmeden pişmesidir. Kalamarlar tavada en fazla 2 dakika pişirilmelidir, daha uzun süreli pişen kalamarlar yumuşaklığını kaybeder ve sertleşir. Kevgir kullanarak yağdan alınan kalamarların yağının süzülmesi kese kâğıdı gibi ya da baskısız bir kâğıt kullanılmalıdır. Kâğıt peçete yumuşak olduğu ve yağı çekince şiştiği için kalamarların peçete üzerinde kalan taraflarını hamurlaştırmaktadır. O nedenle tercih edilmemelidir.

Kalamarların olmazsa olmazları da sunum sırasında yanlarında servis edilen soslardır. Kalamarın yanında fesleğenli mayonez sos, sarımsak ve peynirli sos, domates sos kullanılabilir. Fakat sosların arasında kalamara en çok yakışanı ve en çok tercih edileni tarator sostur. Tarator sos için, ufalanan bayat ekmeğin içi, ceviz, limon suyu, sarımsak, süzme yoğurt, zeytinyağı, mayonez ve tuz ile bütün malzemelerin blenderden geçirilmesi yeterlidir. Hazırlana sos birkaç saat buzdolabında bekletildikten sonra sıcak kalamarların yanında servis edilebilir.
" } ] }