{ "title": "Enginar Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/enginar-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 20:32:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Enginar nasıl pişirilir, enginar ister salata olarak ister bakla ile zeytinyağlı olarak, isterseniz etli yemeği, zeytinyağlı dolması yapılan bir sebzedir. Enginar pişirmek aslında çok kolaydır. Önemli olan enginarı karartmadan ayıklamak ve pişmeye hazır hale getirmektir. Özellikle batı illerimizde bolca yetişen enginarı, artık her yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Çünkü konservesi, dondurulmuşu hemen her markette satılıyor. Hatta mevsimi dışında bile enginarı rahatlıkla bulabilirsiniz. Tahmin ediyoruz enginarı sevmeyen de pek yoktur. Zeytinyağlı garnitürlü olarak pişireceğiniz enginarı her yemekle birlikte ikram edebilirsiniz. Etli pişireceğiniz enginarı ana yemek olarak, enginar dolmasını, salatasını yardımcı yemek olarak servis edebilirsiniz. Yani enginar çok amaçlı kullanılabilir.

Enginarın ayıklanması kolay olsa da bazı kişiler bundan çekinir. Öncelikle enginarın taze olanını alacaksınız. Eğer dondurulmuş ya da konserve enginar kullanıyorsanız, ayıklama derdiniz de olmaz. Enginarın ilk olarak dışındaki en kart yaprakları tek tek çıkarılır. Ardından yaprakların en uç kısımları bıçakla kesilir. Bunu yaptıktan sonra enginarın yapraklarını elinizle gevşeteceksiniz. Bu şekilde ortadaki tüylü kısmını rahatlıkla görürsünüz. Bu bölümünü bir tatlı kaşığının yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz. Taze enginarın üzerinde kalan yaprakları da yeterince taze olur. Pişirdiğiniz zaman oldukça lezzetli olur. Bazı yörelerde bu yapraklar taze olsa da ayıklanır. Ancak kendinizi bu lezzetten mahrum bırakmayın. Özellikle karaciğerin sağlığına çok yararlıdır. Şimdi sıra enginarın pişene kadar kararmaması için yapılacaklara geldi. Geniş bir kâseye su, un ve limon suyu koyun. Ayıkladığınız her enginarı bunun içine atın. Bu şekilde enginarın temizlenmesi tamamlandı. Bundan sonra enginar nasıl pişirilir, bunu anlatmaya çalışalım. Enginarı en lezzetli tariflerinden olan kuzu etiyle pişirilen yemeğini sizlere anlatalım. Birlikte hazırlayalım, akşam yemeğine yetiştirelim. Hepinize kolay gelsin.

Etli enginar için gerekli malzemeler
Etli enginar nasıl pişirilir

Öncelikle enginarları anlattığımız şekilde ayıklayın ve bunları içine unu ve limon suyunu koyduğunuz suya bırakın. Ancak bunun da bir püf noktası var. Suyun içine koyduğunuz enginarların çanaklarının ters olmasına dikkat edin. Bu şekilde enginarların kabuk bölümleri de kararmaz. Enginarların sapları da taze olursa, bunların üst kabuklarını soyarak, 2 cm'ye kadar kesip limonlu suya atın. Enginarlar pişmeye hazır. Şimdi diğer hazırlıklarımıza geçebiliriz.

Yemeği pişireceğimiz tencerenin içine zeytinyağını koyup ısıtmaya başlayalım. Buna kuru soğanı yemeklik doğrayarak koyalım. Soğan kavrulurken, havucu ayıklayarak içine atalım. Bu arada patatesi ayıklayıp, yemeklik doğrayalım. Soğanlar havuçla kavrulurken, kuşbaşı kuzu etini içine ilave edelim. Eti bu şekilde iyice kavrulsun. Hafif suyunu salacaktır. Suyunu çektiğinde biraz kavrulması yeterli olur. Ardından patatesleri ve enginarları saplarıyla birlikte içine atabilirsiniz. Enginarları dörde bölerseniz iyi olur. Enginarlar beklediği limonlu suyun içinden alındığında hiç yıkanmayacak. Yemeğin tuzun ve karabiberini ilave ederek, hafif enginarların üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ilave edelim. Bunu kısık ateşte pişirelim. Enginarın pişmesine yakın yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı unu çırparak terbiyesini hazırlayalım. Enginar yemeğinin içine dökerek karıştıralım. Terbiyenin kesilmemesi için yemeğin sıcak suyundan biraz içine karıştırabilirsiniz. Enginar nasıl pişirilir, bunu anlatmaya çalıştık. Umarız lezzetli bir yemek olmuştur. Sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }