{ "title": "Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/firinda-antrikot-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 22:21:11", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir, Dana sırtı 3 kısımdan oluşur. En önde gerdan, devamında antrikot, kuyruğa yakın kısmında ise kontrfile ve bonfile bulunmaktadır. Antrikot, dananın sırtından çıkartılan, içi yağ tutmuş bir et türüdür. Eğer dana büyükse kemiksiz olarak dilimlenir ve antrikot adını alır. 400 kiloluk bir danadan 4 kilo antrikot çıkmaktadır. Antrikotun en kıymetlisi yumuşak, bol yağlı ve dinlenmiş olanıdır.

Fırında antrikot pişirilmeden önce soslanmalı

İyi bir antrikot yemek için etin bir parmak kalınlığında yaklaşık olarak 2-3 cm kalınlığında kestirilmiş ve dövülmemiş olması gerekir. Öncelikle etin mutlaka oda sıcaklığında olması gerekiyor. Oda sıcaklığına getirilen etin lezzetli olması için iyi terbiye edilmesi de önemlidir. Uygun bir kaba 1 yemek kaşığı soya sosu, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım yemek kaşığı kekik, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve birkaç rendelenmiş sarımsak konulur. Etler hazırlanan bu sosa iyice bulanır. Sosa bulanan etler streç film ile kaplanarak 1,5-2 saat arası dinlendirilir.

Fırında antrikot önce mühürlemeli

Antrikotun fırında pişirilmeden önce döküm tavada mühürlenmesi gerekir. Çok kızgın tavaya birkaç damla zeytinyağı damlatarak etler kızgın yağın üzerine yerleştirilir. Etin bir yüzü yaklaşık 2-3 dakika renk değiştirince diğer yüzü çevrilir ve aynı işlem tekrarlanır. Bu işlemler sırasında ateşin altı hiç kısılmaz. Bu işleme mühürleme işlemi denir. Mühürleme işleminin amacı etin suyunu içinde hapsetmesi ve lezzetini kaybetmemesidir. Etin mühürlenirken zedelenmemesi, çatalla delinmemesi gerekir. Çatalın oluşturduğu deliklerden etin içindeki su kaybedilir, o nedenle çatal kullanımı tercih edilmez. Eğer etin için biraz pembe olması isteniyorsa mühürleme süresi biraz daha kısaltabilir. Eğer etin kırmızı olması isteniyorsa 1-2 dakika yeterli olacaktır. Et tavadan alındığında biraz daha yağ ilave edilerek halka şeklinde doğranmış soğanlar tavaya atılır. Biraz pişirildikten sonra iri parçalar halinde doğranmış patates ve havuç halkalar ilave edilir. Son olarak iri halkalar halinde doğranmış sivri biberler ilave edilir. Tüm malzemeler tavada defne yaprağı ve sarımsak eklenerek iyice harmanlanır. Et tepsinin ortasına yerleştirilir ve tüm sebzeler etin etrafına serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Etin pişip pişmediğini mühürleme işleminde olduğu gibi et fırındayken de çatal yardımıyla kontrol etmemek gerekir. Fırından çıkarılan antrikot üzerine çok az tereyağı sürülerek dinlenmeye bırakılır. İçini çeken et sebzelerle birlikte servis tabağına alınarak sunumu yapılır.
" } ] }