{ "title": "Fırında Balık Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/firinda-balik-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 09:16:14", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Fırında Balık Nasıl Pişirilir, balıkların tamamı özellikle taze oldukları zaman hem lezzeti kat kat artar hem de daha çabuk pişer. Taze balık tüketmek sağlık bakımında da oldukça önem taşımaktadır. Genel olarak hemen hemen tüm balık çeşitleri kızartılarak, mangalda veya fırında pişirilerek hazırlanmaktadır. Ancak son zamanlar da evlerde kokusundan dolayı balık pişirmemek moda haline geldiğinden dolayı bayanların tercihi daha çok balıkları ya fırına vermek veya dışarıda balık kızartma evi olarak adlandırılan iş yerlerinde pişirilerek evlere servis yapılmasıdır. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında sıklıkla tüketilen balık eşliğinde mükemmel bir mevsim salatasına da kimse hayır diyemez. Balık pişirme şekilleri arasında fırında pişirilen balığın lezzetini buğulama ve kızarma olarak pişirilen balık vermemektedir. Bun yüzden fırınlanarak pişirilen balık orta yaş ve üstü kişiler tarafından da kalp sağlığı, kolesterol ve yüksek tansiyon yönünden rahatsız olan kişiler tarafında da oldukça faydalı olacaktır. Çünkü fırında pişirilen balık çok daha az yağ içermektedir. Sizlerde özellikle haftada bir gün kendiniz ve sevdikleriniz için balık günü yaparak balığın insan sağlığına sağlamış olduğu faydalarından yararlanmış olurken hem de leziz bir fırında balık ziyafeti düzenlemiş olursunuz.

Fırında Balık İçin Gerekli Malzemeleri
Fırında Balık Nasıl Yapılır?

Fırında balık pişirmeye ilk olarak güzelce temizlenmiş balıkları bol su altında iyice yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için bir süzgeç içine alarak başlayalım. Ardından 3-4 adet patates, 2 adet kuru soğan ve domateslerin kabuklarını soyarak yarım ay şeklinde dilimleyerek bir kenarda bekletelim. Ardında fırında balık sosu için çukur ve geniş bir kâseye ilave ettiğimiz 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet limon suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, dövülerek ezilmiş 4-5 diş sarımsak ve yeteri kadar tuz ilave ederek balık sosumuzu iyice çırparak harmanlayalım. Daha sonra fırın tepsisinin tabanına yağlı kâğıt sererek hazır hale getirip hazırladığımız sosun içine levrek balıkları tek tek batırarak sosa bulayıp tepsiye balıkları döşeyelim. Ardından defne yapraklarını sosa bulayarak tek tek balıkların içine yerleştirelim. Ardından daha önceden dilimleyerek doğradığımız patates, kuru soğan, domates, limon ve sivri biberleri sosa buladıktan sonra tepsideki boşluklara yerleştirelim. Balıkları fırına vermeden yaklaşık 8-10 dakika önceden fırınımızı 250 derecede iyice ısıtarak tepsiyi fırına vererek pişmeye bırakalım. Fırınlanan balıklar pişmenin son aşamasında hava kabarcıkları şeklinde patlama ve patateslerin üzerinde ise beneklenme meydana gelecektir. Bu oluşumları gözledikten sonra fırınımızı kapatarak tepsiyi sıcak fırında yaklaşık olarak 10-12 dakika kadar daha fırında beklettikten sonra fırından alarak sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

" } ] }