{ "title": "Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/firinda-sazan-baligi-nasil-pisirilir.jpg", "date": "20.01.2024 12:48:46", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir, sazan balığı ağır akan dereler ve göllerde yaşayan bir tatlı su balığı türüdür. Pullu veya pulsuz olarak pek çok çeşidi olan sazan balıklarının renkleri ve şekilleri yaşadıkları bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Oldukça kılçıklı bir tatlı su balığı olan sazan balığının genellikle irileri tercih edilerek tüketilmektedir. Sazan balığı lezzeti bakımından sıklıkla tüketilen tatlı su balıkları arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Balığın hazırlanma şekillerinden ise en çok fırında pişirilen sazan özellikle tercih edilmektedir. Hem daha az yağ çekmesi adına hem de daha kolay çarçabuk hazırlanması ve farklı malzemelerle hazırlanan sos sayesinde daha leziz bir hale gelen fırında sazan balığını sizlerde zahmetsizce hazırlayarak sevdikleriniz ve kendiniz için özellikle hafta sonu yemeklerinizi ziyafete dönüştürebilirsiniz.

Fırında Sazan Balığı İçin Gerekli Malzemeleri
Fırında Sazan Balığı Nasıl Yapılır?

Hazırlığımıza ilk olarak sazan balığı güzelce ayıklayıp temizleyerek başlayalım. Ardından iyice temizlenen sazan balıkları dış kabuğu ve iç kısmı bol su altında güzelce yıkanarak balıkların üzerine birkaç bıçak darbesiyle çizikler atılır. Bu hazırlanacak sosun balığın içine iyice geçerek işlemesi sonucunda daha lezzetli olmasını sağlar. Ardından sazan balıklar önce ortadan ikiye bölünerek dilimler haline getirerek sazan balıkları bir kenarda beklemeye bırakalım.

Balıklar hazır hale geldikten sonra patateslerin de kabuklarını soyarak dilimleyip, kuru soğanın da kabuklarını soyarak yarım ay şeklinde doğrayalım. Fırında sazan balığının sosu için sarımsakların kabuklarını soyarak bir miktar tuz yardımıyla döverek ezdikten sonra uygun bir kâse içine domates salçası, biber salçası, sıvı yağ, limon suyu, dövülmüş sarımsakları ilave edilelim. Ardından sosumuzun içine kekik, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave ederek sosumuzu hazır hale getirelim.

Daha sonra fırın tepsimizin tabanını yağladıktan sonra dilimlenmiş balıkları tepsiye döşedikten sonra aralarına dilimlenmiş patatesler, yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğan domates dilimleri, defne yaprakları ve limon dilimini tepsiye yerleştirelim. Ardından hazır hale salçalı sosumuzu tepsiye yerleştirilmiş balıklar ve sebzelerin üzerine gezdirerek dökelim. Fırınımızı 200 derecede ısıtarak balık tepsimizi fırına sürerek 35-40 dakika kadar fırınlayarak tepsiyi fırından çıkartarak sıcak sıcak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }