{ "title": "Istakoz Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/istakoz-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 14:53:21", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Istakoz Nasıl Pişirilir, denizde bulunan her türlü kabuklu olan canlılarda olduğu gibi aynı ıstakoz da mutlaka canlı olarak pişirilmelidir. Istakozun pişirilmesi genellikle büyüklük ve küçüklük bakımından farklılık göstermektedir. Öncelikle ıstakozu pişirme işlemine başlamadan ıstakozun üzerinde bulunan kabuklar çok dikkatli şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Çoğunlukla ıstakoz haşlanarak tüketilen bir deniz canlısı olmasına rağmen ızgarada pişirildiğinde lezzet bakımından oldukça fazla artılar getirmektedir. Eğer ıstakozu ızgarada pişirmek istiyorsanız özellikle canlı haldeyken keskin bir alet yardımıyla diklemesine olacak şekilde ortadan ikiye bölünmesi gerekmektedir. Istakoz ızgarada hazırlandığı zaman çok mükemmel sonuçlar verse bile, genellikle haşlanarak tüketilmek en sık olarak pişirilme tekniğidir. Aslında ıstakoz haşlanarak pişirildiği zaman servis açısından hem göze hem de lezzet olarak daha fazla hitap etmektedir.

Istakoz Nasıl Pişirilmelidir, haşlama tekniğine göre önce büyük bir tencerenin içerisine suyu koyalım kaynatalım ve ardından kaynamış olan suyun içerisine tuz ilave edelim. Canlı olan ıstakozu deniz suyunda ya da kaynamış olan tuzlu suyun içerisine atarak yaklaşık olarak 3 dakika kadar pişirilmelidir. Bu pişirme süresinin ardından keskin olan bir alet yardımıyla önce ıstakozun kuyruğunu ve kıskaçlarını keserek aldıktan sonra 3 dakika kadar kuyruğunu ve 2 dakika kadar da kıskaçlarını pişirdikten sonra sunum için servis tabağına alabilirsiniz. Istakozu pişirme hususunda dikkat edilecek en önemli konu ise canlı durumda olan ıstakozun mutlaka yüksek ateşte kaynayan suyun içerisine bırakılarak pişirilmesidir.

Istakoz Neden Canlı Olarak Pişirilmelidir, ıstakoz çoğunlukla öldüğü zaman pişirilirse barındırmış olduğu bakteriler çok hızlı bir şekilde çoğalır ve pişirilme sırasında suyun içerisine yok edilemez toksinleri salmaktadır. Bunun için ıstakoz ölü olarak pişirilip tüketildiği zaman zehirlenme riskini daha fazla olmaktadır. Eğer canlı olarak ıstakozu pişirirseniz bu zehirlenme riskini daha aza indirmiş olursunuz. Ayrıca ıstakoz kaynar suyun içerisinde haşlanıp piştiği zaman çoğunlukla kırmızı bir renk almaktadır. Bu nedenle ıstakoz özellikle canlı olarak pişirilmesi daha uygun olan bir deniz ürünüdür. Canlı olan ıstakoz pişirilmek için suyun içerisine bırakıldığı zaman tepki vermesi sebebiyle kıskaçlarını çok sıkı bir şekilde kapatır. Bunun için ıstakozu pişirmeden önce canlı durumdayken bir şişle batırma işlemi uygulandıktan sonra pişirilmek için kaynar suyun içerisine bırakılır.
" } ] }