{ "title": "Kek Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/kek-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 11:08:38", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kek nasıl pişirilir, Kek yapımında lezzetin yakalanabilmesi için, seçilen malzeme kadar pişirme süresi de önemlidir. Kek elektrikli ya da gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda da pişirilebilir. Kekin pişme süresi kalıp veya tepsi kullanımına göre süre değişebilir. Örneğin, kalıp kullanılarak yapılan kekin pişme süresi tepside yapılan keke göre daha uzun sürer. Kekin sadece lezzeti değil, kabarması da önemlidir. Kekin kabarabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır.

Kek için kullanılacak tüm malzemeler soğuk kullanıldığında kekin kabarması önlenir. O nedenle malzemelerin çoğu oda sıcaklığında olmalıdır. Süt ve yumurta gibi hemen bozulabilecek malzemeler buzdolabından en son çıkarılmalı ve normal oda sıcaklığına getirilmelidir. Kullanılan kek kalıbının alüminyum olması, cam kaplardan daha güzel ısı dağılımı sağladığı için kekin dengeli pişmesini ve yumuşak olmasını sağlar. Kekin kaba yapışmaması için kalıp ya yağlanmalıdır ya da unlanmalıdır. Yumurtaların sarısı ve akından ayrılmalıdır. Yumurtanın akları, köpük, köpük oluncaya kadar karıştırıcı yardımıyla çırpılmalı ve sarılar yavaş yavaş eklenerek çırpma işlemine devam edilmelidir. Yumurtalar krema kıvamına gelince bu aşamada yumurtaların içine portakal ya da limon kabukları rendelenerek aroma vermesi için eklenebilir. Şeker eklendikten sonra, şeker eriyinceye kadar uzunca bir süre çırpma işlemi sürdürülmelidir. Şeker kullanıldıktan sonra karıştırıcı kullanımı bırakılmalıdır. Tahta bir kaşık yardımıyla tek yöne veya alttan üste doğru karıştırılma işlemine devam edilmelidir. Un, keke mutlaka elek yardımıyla elenerek yavaş yavaş eklenmelidir. Bu sayede, kek çok daha fazla kabaracaktır. Meyveli kek yapacaksanız genelde yoğurt, sade keklerde ise süt kullanılmalıdır. Kabartma tozunun ya da karbonatın üzerine birkaç damla limon damlatılmalıdır. Bunun sebebi, kabartma tozu ile limondaki asidin etkileşime geçerek, kabarma işleminin hızlanmasıdır. Kek yaparken en önemli püf noktalarından bir tanesi de kabartma tozu katıldıktan sonra keki çok az karıştırmaktır. O nedenle kabartma tozu en son eklenmelidir. Kekin içine ceviz, üzüm, fındık gibi malzemeler ilave edilecekse fırına koymadan hemen önce kaşık yardımıyla karışımın içine konulmalı ve karıştırılmalıdır.

Kek, fırının alt katına yerleşmeli ve yüksek derece ile pişirmeye başlanıp kabarma gerçekleşince ısı düşürülmelidir. Fırının derecesi çok yüksek olursa dışı aniden pişer, içi hamur ve vıcık kalır. O nedenle kek için ideal pişirme derecesi 180 derecedir. İdeal pişirme süresi ise yaklaşık 40-45 dakikadır. Fırının kapağı ilk 30 dakika kesinlikle açılmamalıdır. İlk 30 dakikalık süre dolduktan sonra kek çevrilerek her yerin eşit pişmesi sağlanabilir. Kekin üstü çok pişerse bir parça alüminyum folyo ile kapatılır ve böylece yanması engellenir. Fırından çıkan kek bir kürdan batırılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilebilir. Pişen kek kendi kendine dinlenmeye bırakılmalı ve soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılmalıdır.
" } ] }