{ "title": "Kelle Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/kelle-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 12:52:48", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Kelle nasıl pişirilir, Kelle çok sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen kelle sevenlerinde tam bir tutkunu olduğunu söyleyebiliriz. Kelle sakatat olduğundan mı yoksa ağır bir eti olduğundan mı bilmem her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirmekte biraz cesaret ister çünkü evin her yeri koku içerisinde kalır. Kelle pişirimi biraz beceri ve marifet ister özellikle kelleyi temizleme kısmı çok yorucu ve uzun bir süreçtir. Çünkü dikkat isteyen aşırı titizlik isteyen bir iştir. Kelle nasıl pişirilir bölümüne geçmek için kelleyi bir güzel temizlemek gerekir. Eskiden köylerde kelleyi pişirmeden derisini yüzmek yerine ateşte ütüyorlarmış. Fakat günümüzde yapmaya kalkışsak bütün apartman ayağa kalkar. Biz öyle bir şey yapamayacağımız için kasapta kelleyi parçalatıp o şekilde alabiliriz. Kelle evde temizlenecek ise öncelikle burun kısmını hiçbir yerine değdirmeden temizlemek gerekir mümkünse bir diş fırçası kullanmanızı öneririm. Kellenin burun kısmını lavaboya vurarak temizlemek gerekir ve mutlaka kaynar suyla yıkamalıyız. Kelleyi pişirmeden önce bol suyla hatta tuzlu suyla yıkamanızda fayda var. İlk defa kelle yapacak olanlar mutlaka tarife uyun emin olun başarılı olacaksınız.

Kelle pişirmek için gerekli malzemeler
Sosu için
Hazırlanışı: Öncelikle kelle temizlenmiş değilse yukarıda anlattığım gibi temizleyin. Daha sonra kelleyi büyük bir tencereye koyun ve içerisine su doldurup bir müddet kaynatın köpürüp taşacaktır dikkatli olun kellenin köpük kısmını alıp kelleyi tertemiz bir şekilde düdüklüye oturtun. Ardından 2 litre suyu kellenin üzerine dökün tuzunu atıp düdüklünün ağzını kapatın. Düdüklünüzün pişirim süresini siz biliyorsunuzdur buna göre dakika tutup normal et pişirme süresince pişirin.

Pişen kelleyi ocaktan indirip kelleyi bütünü ile suyun içerisinden alıyoruz ve suyunu başka bir tencereye süzgeç ile süzüyoruz. Kellenin üzerindeki etleri tek tek alıp sadece kemiklerini atıyoruz. Kellenin üzerinden aldığımız etleri tekrar kendi suyuna bırakıyoruz. Ocakta bir müddet daha kaynattığımız kelleye sos hazırlıyoruz. Sos için Küçük bir tavaya tereyağını koyup eritiyoruz. Daha sonra un koyup çiğ kokusu kayboluncaya kadar kavuruyoruz. Daha sonra salça ve pul biber ekleyip karıştırıyoruz. Ocaktan indirdiğimiz susun içerisine soyup ezdiğimiz sarımsakları ve limon suyunu ekliyoruz kaynayan kellenin içerisine döküyoruz ve karıştırıyoruz. Tuzunu kontrol edip bir tatlı kaşığı tuz ilave ediyoruz. Şifa deposu ve enfes lezzetli kelle yemeyi daha doğrusu kelle çorbası hazır durumda sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim ve afiyet olsun.
" } ] }