{ "title": "Kinoa Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/kinoa-nasil-pisirilir.jpg", "date": "20.01.2024 09:41:24", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kinoa nasıl pişirilir, Bir hububat düşünün ki, görünüş olarak bulgura veya ince ince bir mercimek tanesine benziyor. Fakat, et gibi proteinli ve bedende sütten daha iyi kullanılabilen fazla miktarda kalsiyuma sahip. Çok fazla lif oranına sahip, gluten içermediği söyleniyor. Kolesterol içermeyen, yağ oranı düşük, basit hazmı yardımıyla çocuk ve bebek amaçlı de çok besleyici bir hububat.

Kinoa hububat olmayan fakat hububat benzeri kullanılan Güney Abd'deki And Dağları'nda yetişen bir nebattır. Yüzyıllar öncesi bölgenin halkı İnka uygarlığının en ciddi besin kaynağı durumda olan bu mütevazı nebat, besin değeri keşfedilince son zamanlarda çok fenomen olmuştur. NASA uzaya sevk edilen astronotların beslenmesinde kinoa kullanmış, BM 2013 senenini \"Kinoa Yılı\" duyuru etmiştir.

Kinoa Ne Türlü Pişirilir?

Kinoayı 1/2 saat suda bekletin. Sonra kabuğunda bulunan saponin maddesinin acı tadının yok olması amaçlı akan ilgisiz suyun altında tel süzgecin içerisinde ovalayarak güzelce yıkayın ve süzün. Eğer suda bekletecek zamanınız yoksa akan suda güzelce yıkayın. Bir kıstas kinoa amaçlı 2 kıstas sıvı/akışkan kullanılmalıdır. Su kullanmak yerine tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp sıcaklığını azaltın. Kısık ateşte 12-15 dk. Civarı pişirin. İleri ki zamanlarda tencereyi ocaktan alıp 5 dk. Dinlendirin. Pişen kinoa taneleri şeffaflaşır ve dışarısında bariz beyaz spiral çizgiler meydana gelir. Kinoa paketlerinin üstünde de ne türlü pişirileceği ve birtakım tarifler bulunmaktadır. Birçok çok sofrada kullanılabilen kinoa güzel bir enerji kaynağı, fazla kalite protein içeriyor ve de şişmanlatmıyor. İsmi hepimize başka gelse de yararlarını okuduğunuz vakit sebep bundan önce denemediğinize inanın üzüleceksiniz. Kinoa, İnka'ların 'tahıl ana' ismini verdikleri muhteşem bir hububat. Son Zamanlarda halen Ortada ve Güney Abd vatandaşının çok kullandığı bir besin. Bir de yerken ağzınızda patlayan kesecikler varmış benzeri çıkardığı çıtırtıyı da çok seveceksiniz. Birden çok saat suda bekletip, içerisinde bulunan enzimleri harekete geçirdikten sonra yalnızca 5 dk. Benzeri az bir zamanda pişiyor. Suda bekletmek istemezseniz tekrardan sıkıntı yok, pişme ömrü değişmiyor, yalnızca ekleyeceğiniz su ölçüsü değişiyor. Islatarak pişirir, bolca yıkarsanız, kuru börülceye alternatif kokusu da oldukça hafifliyor. Vitamin, mineral ve lif içeriği çok yüksektir ve kolesterol içermez: A, B, C, D ve K vitaminlerini içerir kinoada kolesterol yoktur. Bununla birlikte kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içerir. Kinoada yer alan lif kabızlığa, demir ise kansızlığa faydalıdır. Kalsiyum kemik ve dişleri güçlendirir. İçerdiği süperoksit dismutaz enziminin yaşlanmayı geciktirici tesiri bulunur ve cildi yıpranmaya karşın korumaktadır.

Kinoa Ne Türlü Tüketilir?

Kinoanın tadı ve kokusu birçok baskın değildir, kendine has bir aroması bulunur. Son derece hafif ve lezzetli durumda olan kinoayı bulgurun ve pirincin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanabilirsiniz. Pilava, çorbalara koyabilirsiniz. Garnitür olarak yemeklere ekleyebilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Sebze, et ve tavuk benzeri yemeklere de yakışıyor. Ekmek, kek ve kurabiyelerde, pilavlarda ve dolma içinde kullanabilirsiniz. Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere koyabilir, un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte kinoa tohumlarını çimlendirip bu filizleri salata ve ilgisiz yemeklerde kullanabilirsiniz.

" } ] }