{ "title": "Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/orkinos-baligi-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 19:57:16", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Orkinos balığı nasıl pişirilir, orkinos balığı ton balığı olarak da bilinmektedir. Yaklaşık olarak boyları 5-6 metreye ağırlıkları ise 900 kiloya ulaşmaktadır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. Her mevsim avlanabilen bir balık olduğu için temin edilmesi de kolaydır. İnsan sağlığı açısından da çok fazla yaraları vardır. Orkinos balığında bulunan omega 3 yağ asitleri, kalp ve damar sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Aynı zamanda vücuttaki iyi kolesterolün artmasını sağlar. Kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece vücuttaki kan akışı artar.

Orkinos balığı hazırlanması ve pişirilmesi

Orkinos balığı konservenin dışında taze olarak da temin edilebilir. Genelde taze olanları dilimli şekilde satılmaktadır. Birden çok pişirme yöntemi vardır. Bunlar ızgara, fırında, güveçte, buğulama, sote ve kızartma şeklindedir. Aralarında çok tercih edilen yöntem güveçtir. Orkinos balığının eti sıkı ve siyah renktir. O nedenle birkaç püf noktası yardımıyla orkinosların pişirilmeden önce etlerinin yumuşatılması ve renginin beyazlatılması gerekir. İlk olarak 1 kg. Orkinosun derisi yüzülür ve kılçıklarından ayrılarak iyice temizlenir. Temizlenen orkinosların beyaz renge ulaşması için sirkeli, limonlu ve tuzlu suda yaklaşık 1 saat kadar bekletilmesi gerekmektedir. Rengi açılmayan balıklar için işlem 2-3 kez tekrarlanabilir. Bu işlem sonrası balıklar suda durulanır, süzülür ve küp-küp doğranır. Orkinos yağlı bir balık olduğu için fazla yağ ilave etmeden genişçe bir tavada birkaç defne yaprağı ile kavrulmaya başlanır.

Balıklar çok kavrulmadan 1-2 dakika sonra yarım kilo kadar arpacık kuru soğanlar ve ince kıyılmış 4-5 adet sarımsak ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Soğanlar tam pişmeden 3-4 adet sivri biber ve kabukları soyulmuş 4-5 adet domates ilave edilir. Orkinoslar çok kısa bir süre daha kavrulduktan sonra karabiber, pul biber, tuz ilave edilerek ocağın altı kapatılır. Hazırlanan orkinosların içindeki defne yaprakları alınarak porsiyonluk güveç kaplarının içine paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Pişen güveçler üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek tekrar fırına verilir. Kaşar peynirleri kızarıncaya dek 250 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika daha pişirilir. Fırından çıkan orkinos güveçler bir miktar içini çektikten sonra sıcak olarak servis yapılır.
" } ] }