{ "title": "Sarma Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/sarma-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 23:38:33", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Sarma Nasıl Pişirilir, Yaprak sarması Türk mutfağının en zahmetli ve lezzet bakımından hatırı sayılır özel yemeğidir. Oldukça emek isteyen, hazırlanması ne kadar uğraştırsa da yenmesi bir o kadar lezzetlidir. Zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki grupta toplayabiliriz.

Yaprak Sarma ve Pişirmenin Püf Noktaları; Lezzetle ve afiyetle yiyebileceğiniz bir sarma için öncelikle sarma yapraklarını doğru seçmelisiniz. Zeytinyağlı bir sarma yapılacaksa daha büyük yaprak tercih edilmelidir. Etli yaprak sarma hazırlanacaksa bu kez tam tersi küçük boylarını tercih etmeliyiz. Yaprakları seçerken renginin açık yeşil olanları ve mümkün oldukça damarları az ve yırtık olmayanını tercih etmeliyiz. Damarlı yapraklar doğal olarak kart olur, kart yapraklardan yapılan yemekler hiç tat vermez, damarlar ağza kılçık gibi gelir. Yırtık yaprakları kullanmamakta fayda vardır, pişerken içindeki malzemeler dışarıya çıkacaktır. Eğer bulabilirseniz sultaniye üzüm asmasının yaprağını tercih edin. Bu üzüm çeşidinin asma yaprakları ince ve lezzetli olması tercih sebebidir. Yaprak seçimini mevsim başında yapmanız daha uygun taze ve ince olur, mevsim sonunda alınacak yapraklar kalınlaşmış ve lezzetini genelde yitirmiş olur.

Yaprakları sarma aşamasına hazırlamak yemeğimizin lezzeti açısından önemlidir. Bilindiği gibi mevsimi dışında da sarmalar sarılmaktadır, bu ihtiyacımızı da mevsiminde salamura olarak basılan yapraklarla karşılanmaktadır. Salamura yapraklar tuz ve su ile basıldığından ilk etapta kullanılmadan suda 2-3 saat bekletilerek çok tuzlu ise 1-2 kez suyunu değiştirmek faydalı olacaktır. Her iki yaprak çeşidinde tek yapılması gereken sarmayı başlamadan önce 3-4 dakika haşlayarak pişme dengesine hazırlamak lazım, aksi takdirde ya sarmaların dışı fazla pişmeyecek ya da iç malzemesi fazla pişmiş olacaktır.

Kullanacağınız İç malzemeleri çiğ ya da pişmiş olarak hazırlayabilir, içerisine de damak zevkinize göre baharat, zeytinyağlı hazırlayacaksınız dolmalık kuş üzümü, çam fıstığı ve tarçın ilave edebilirsiniz.

Yaprakları sararken özenin yanında hanımların alışılmışın dışında tencereye sıralama şeklini yatay yerine dikine tercih etmeleri tavsiye edilir. Bu diziliş şekliyle yakındıkları alt katın fazla pişmesinin önüne geçmiş olur ve sarmaların tümünün eşit şekilde pişmesini, dağılmamasını sağlarlar. Yatay dizmekten vazgeçmeyenler için ise en alta yaprak saplarını ve yırtık olan yaprakları yerleştirmelerini öneririz.

Yaprak sarması pişirirken, içine ilave ettiğiniz suyun kaynamış olması lazım. Bu şekilde iç malzemeniz daha güzel pişecek, pirinçler lapa olmayacaktır. İçine suyunu ilave ettikten sonra, su kaynayınca ocağın altını kısmanız gerekir.

Yaprak sarması pişirirken ocağın ateşi çok yüksek olmamalıdır. Daha doğrusu her türlü yemeği kısık ateşte pişirmek lazım. Zaten yemekleri kısık ateşe pişirdiğinizde daha çabuk piştiğini sizde tanık olacaksınız. Pişireceğiniz yaprakları tencereye yerleştirdikten sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirmeniz hem göze hem de damağa hitap edecektir.

Yaprak sarmasının zeytinyağlı yapılanını soğuk, etli yaptığınızı sıcak servis ediniz. Her türlü yaprak sarmasının yanına yakışan mutlaka yoğurttur.
" } ] }