{ "title": "Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/yaprak-sarma-nasil-pisirilir.jpg", "date": "21.01.2024 09:38:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yaprak sarma nasıl pişirilir, yaprak sarma yapmak çoğu kişiye zor gelebilir. Aslında buradaki zorluk tamamen yaprakların sarılmasıyla ilgilidir. Çünkü oldukça meşakkatli bir çalışma sonrasında, o leziz sarmaları tüketebilirsiniz. Her zorluğun böyle güzel neticesi olursa, denemeye değer diye düşünüyoruz. Yaprak sarma bildiğimiz asma yaprağı ile hazırlanır. Asma yaprağı ne kadar taze olursa, bir de sultaniye üzüm asması olursa, o kadar ince ve lezzetli olur. Yaprak sarma yapmaya başlamadan önce kullanacağınız yaprağı iyi seçmelisiniz. Çünkü vereceğiniz emeklere değmeli, yerken ağzınızda dağılan sarma hazırlamalısınız. Kart olan yapraklarla hazırlanan sarma, istenen lezzeti vermeyecektir. Piştikten sonra yaprağın damarları kılçık olarak hissedilecektir. Yazın taze yaprak ile hazırlanan sarmalar daha lezzetli olsa da kışın salamura yaprakla sarma yeme keyfinden kendinizi mahrum etmeyin. Eğer salamura yaprak zamanında salamuraya yapıldıysa, sarmalar da lezzetli olur.

Yaprak sarma pişirirken dikkat edilmesi gerekenler

Yaprak sarma zeytinyağlı olarak pişirileceği gibi, kıymalı, etli olarak da pişirilebilir. Zeytinyağlı yaprak sarması için daha büyük boydaki yaprakları, etli olanlar içinde daha küçük boydaki yaprakları tercih etmelisiniz. Hazırlanan iç harcın soğanından, maydanoz gibi yeşilliklerinden, yağına, tuzuna kadar tam kıvamında olmalı, ocakta pişerken pirincin gerektiği kadar pişmesine dikkat edilmelidir. Yaprak sarmasını piştikten sonra zevkli bir şekilde yemek istiyorsanız, hazırlık aşamasına dikkat etmelisiniz. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, bunları bir süre suyun içinde bekletmeli ve fazla tuzunu almalısınız. Taze yapraklarda bu sorun yaşanmaz. Aksine yaprağın kendine has ekşimsi aromasıyla daha lezzetli bir sarma yapabilirsiniz. Ancak taze ya da salamura olsun, yaprakları sarmadan önce 5 dakika kadar haşlamalısınız. Bu sayede iç harcıyla uyum içinde pişmesini sağlarsınız.

Yaprak sarma pişirmek için iç harcını özenle hazırlamalısınız. Bunu bazı kişiler kavurarak yapar, bazıları da tüm malzemeyi çiğden koymayı tercih eder. Her ikisinin de lezzeti kendine hastır. Bunu damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz. İç harcında kullanacağınız baharatlar sizin tercihinize göre ayarlanabilir. Bazıları zeytinyağlı yaprak sararken tarçın, kuş üzümü gibi malzemeleri koymayı tercih edebilir. Bazıları da bunları sevmez. Zeytinyağlı da olsa sarmayı geleneksel şekilde pişirmeyi seçer. Tüm bunlar sizin ve sevdiklerinizin damak tadıyla şekillenebilir. Sevdiğiniz malzemelerle hazırlayacağınız her yaprak sarması lezzetli olacaktır.

Yaprak sarma pişirme konusunda dikkat edeceğiniz bir konu da tencereye sarmaların yerleştirilmesidir. Hanımlar genellikle yaprak sarmalarını tencereye sırayla katlar halinde yerleştirir. Bu şekilde pişen sarmaların en alttaki kısmı fazla pişer. Bunu önlemek için en altta kalın yaprakları, yaprakların saplarını koyarlar. Bu konuda size önemli bir püf noktası da verelim. Yaprak sarmalarını tencereye dikine yerleştirin. Bu şekilde tüm yaprak sarmaları eşit şekilde pişer. Her birini sevdiklerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz. Üstelik tencerenin üzerine sarmalar açılmasın diye tabak kapatma gibi bir derdiniz de olmaz.

Yaprak sarma nasıl pişirilir, nasıl hazırlanır bu konuda sizlere bilgiler vermeye çalıştık. Bunları uyguladığınız takdirde sarmalarınızın tadına doyum olmaz. Aslında en önemli konuyu unuttuk. Tencereye sıraladığınız yaprak sarmasının üzerine biraz zeytinyağlı gezdirmeli ve ocağın kısık ayarında pişirmelisiniz. Diğer yemeklerde olduğu gibi yüksek ısıyı tercih etmeyin. Bir yemek düşük sıcaklıkta için için pişmeli. Bu sayede pişme süresi de kısalır. Yüksek ısıda pişireyim, yemeğim hemen pişsin diye düşünüyorsanız, hata ediyorsunuz. Yemeğinizin hem lezzetine hem de pişme süresine böyle olumsuz etki yaparsınız. Yaprak sarma pişirme konusunda bunlara uyduğunuz takdirde, sarmalarınız kıvamında pişer, sizde ikramınızı yapabilirsiniz. Yaprak sarmasına en fazla yakışan yoğurttur. Etli yaprak sarması ya da zeytinyağlı yaprak sarması yoğurt eşliğinde ikram edilebilir.
" } ] }