{ "title": "Yumurta Pişirme", "image": "https://www.pisirmek.gen.tr/images/yumurta-pisirme.jpg", "date": "20.01.2024 17:27:47", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Yumurta Pişirme; Yumurta günlük hayatımızda faklı ve çeşitli şekillerde hazırlanıp sunulmaktadır. Mutfağın temel malzemesi daima yumurta olmuştur. Yumurta sıcak soğuk yemeklerde, tatlı ve salatalarda hem ana yemek hem de yardımcı malzeme olarak da kullanılmaktadır. Yumurtanın beyazıyla kabuğu arasında hava boşluğu vardır. Taze bir yumurtada hava boşluğu 5-8 mm arasında olmalıdır. Bayatladıkça yumurta yapısından su kaybeder ve boşluk büyür. Hava boşluğu 12 mm'den fazla büyüyen yumurta tazeliğini kaybetmiş bayat bir yumurtadır.

Yumurta 4 Farklı Yöntem ile Pişirilir

Rafadan Yumurta Pişirme; Oda sıcaklığındaki yumurtaları soğuk su ve tuz dolu bir tencereye koyun yumurtaların kabuklarının çatlak olmamasına dikkat edin yumurtaların hiçbir yerinin suyun dışında kalmasına özen gösterin yaklaşık 4 dakika boyunca haşlayın. Çok pişmiş istiyorsanız 5 dakikada haşlayabilirsiniz.

Lop (Katı haşlanmış) Yumurta Pişirme; Yumurtaları soğuk su dolu bir tencereye koyun ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 8 dakika boyunca haşlayın.

Yumurtalar kaynadıktan sonra suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin ki yumurtalar pişmeye devam etmesin.

Çırpılmış Yumurta Pişirme; Yumurtaları biraz süt ya da krema, tuz ve karabiber ekleyerek çırpın dilediğiniz başka malzemeler de katmak isterseniz (Sucuk, sosis ya da maydanoz gibi) çırpma işlemi sırasında onları da ekleyin. Bir küçük tereyağı parçasını yapışmayan yumurta tavasında eritin yağ eriyip cızırdamaya başlayınca tahta kaşık yardımı ile yumurtayı tavaya dökün ve karışım kıvamını bularak hafifçe karıştırın. Karışım son haline gelmeden önce yumurtaya başka bir şey eklemek istiyorsanız ekleyin daha sonra servis tabağına alarak sıcak olarak servis edin.

Yağda Yumurta Pişirme; Az miktarda bitkisel yağı ve tereyağı yapışmaz bir tavada ısıtın. Daha sonra yumurtaları sarıları dağılmayacak şekilde dikkat ederek bir kaba kırın daha sonra yavaşça tavaya dökün. Yumurtanın sarı kısmını çok yavaş bir şekilde tavadaki yağ ile yağlayın ki yumurta sarısı da pişsin.

" } ] }