Zeytinyağlı sarma nasıl pişirilir, sarma Türk mutfağına özgü yemeklerden biridir. Hazırlanışı biraz zahmetli olsa da sonuca ulaşıldığında verilen zahmete değen yemeklerden biri olan zeytinyağlı sarmanın, hazırlanışı kadar pişirilmesi de önemlidir. Zeytinyağlı sarmanın pişirme aşaması ortaya çıkacak sonucu oldukça etkiler. Pişirme tekniğine dikkat edilerek pişirilen zeytinyağlı sarmanın tadı doyumsuz olur. Sarmanın türü ne olursa olsun hazırlanışı ve pişirilişine çok dikkat edilmelidir.
Zeytinyağlı sarma pişirilirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?
Zeytinyağlı sarmanın damak tadına hitap etmesi için tercih edilen yaprakların taze, damarsız olması gerekir. Bu nedenle yaprak seçimine çok dikkat edilmelidir. Zeytinyağlı sarmalarda etli sarmalara nazaran daha büyük yaprak kullanılmalıdır. Yaprağın rengi çok koyu olmamalıdır. Damarlı yaprakların içi harcı ne kadar güzel hazırlanırsa hazırlansın, pişme aşamasına ne denli dikkat edilirse edilsin piştikten sonra damarlar tıpkı bir kılçık gibi yerken kişiyi rahatsız eder. Yaprakların sağlam olması da oldukça önemlidir. Aksi halde sarma anında zorlanılabilir, pişme anında da iç harcı dışa çıkabilir.
Zeytinyağlı sarma pişirilme anına gelene kadar ki aşamada iyi pişmesi için önemlidir. Sarma için salamura yaprak kullanılacaksa tuzunun çok iyi atılması gerekir. Bunun için bir süre sıcak suda bekletilmesi önemlidir. Mümkünse akşamdan sıcak suya ıslatılarak sabaha kadar bekletilmeli ve suyunun birkaç defa değiştirilmesi gerekir. Taze yapraklarında iyi pişmesi için sıcak suda birkaç dakika haşlanması gerekir. Aksi halde pişme anında içi dışından daha çabuk pişerek dışı sert kalabilir ya da iç harcı hamurlaşabilir.
Zeytinyağlı sarmanın iyi pişmesi için iç harcının mükemmel olması gerekir. İç harç çiğ ya da kavrularak hazırlanabilir. İç harçta kullanılan baharatlar sarmaya lezzet katar. Ancak baharat miktarının iyi ayarlanması gerekir.
Sarmaların eşit şekilde ve aynı anda pişmesi için tencereye sıralanış şekli de çok önemlidir. Tencereye yatay şekilde sıralanan yaprakların alt kısmı daha çabuk pişerek üstü çiğ kalabilir. Üstünün istenilen kıvama gelmesi beklendiğinde altta kalan sarmalar hamur olabilir. Sarma yapıldıktan sonra en güzel şekilde pişmesi için tencereye dik olarak sıralanmalıdır. Bu şekilde her bir yaprak eşit zamanda pişecektir. Bu şekilde piştiğinde sarmalarda açılma ya da patlama da olmaz.
Zeytinyağlı sarmanın pişme anında üzerine eklenen su miktarı da sarmanın lezzetinde önemli rol oynar. Eklenen suyun mutlaka sıcak olması gerekir. Sıcak su sayesinde iç malzeme yaprak ile eşit zamanlı pişebilir. Pirinçlerin lapalaşması sıcak suyla önlenebilir. Sarmaların üzerine eklenen su kaynayana kadar sarmalar yüksek ateşte olmalı, su kaynadıktan sonra ateş azaltılmalıdır.
Tencerenin kapağı kapatılmadan önce, sarmaların üzerine bir porselen tabak kapatmak sarmaların daha çabuk ve güzel pişmesini sağlar.
Zeytinyağlı sarmanın kısık ateşte pişmesi tercih edilmelidir. Yüksek ateşte pişen sarmanın şeklinde herhangi bir deformasyon olmaz. Sarma haricinde her yemeğin kısık ateşte pişmesi tercih edilmelidir. Kısık ateşte pişen yemekler düşünüldüğünün aksine daha çabuk pişer.
Sarma ocağa alınmadan önce üzerine bir miktar sıvıyağ gezdirilebilir. Bu işlem lezzetinin artmasını, renginin daha parlak olmasını sağlar. Ayrıca limon dilimleri, salçalı sos ilavesi yapılarak lezzet farkı yaşanabilir. Zeytinyağlı sarmaların soğuk olarak servis yapılması tercih edilir.