Pişirme

Pişirme, gıdaların bir kısmı çiğ olarak bir kısmı da farklı şekillerde pişirilerek tüketilir. Çiğ olarak tüketimi yapılan gıdaların çok iyi bir şekilde yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Pişirilerek tüketilen besinlerin ise doğru bir şekilde pişirilmesi, besin değerlerini pişirme işleminde kaybetmemesi gerekir. Bu durum sağlık için oldukça önemlidir.
Her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğu kişi pişirme işlemini bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirerek sağlık için son derece faydalı olan ve vücudun birçok ihtiyacını karşılayacak besinleri faydasız posalara çevirmektedir. Peki, hangi gıda nasıl pişirilir?

Balık: Balık çok hassas bir et türü olduğu için pişirme anında kolaylıkla dağılabilir. Bu nedenle balığın çok az ateşte pişirilmesi gerekir. Bu şekilde pişirildiğinde dağılma yaşanmaz. Yağlı olan balıklar ızgara yöntemi ile kendi suyu ile pişirilirken, az yağlı balıklar kızartma tekniği ile pişirilir.

Et ve kümes hayvanları: Etin pişme aşamasında içeriğinde bulunan protein katılaşarak ette su kaybı yaşanır. Kuru ısıda pişirilen et için ısı arttıkça su kaybı artar ve et son derece kuru olur. Sulu ısıda ise etin içeriğinde bulunan proteinlerden kollojen, hidrolize olarak et daha yumuşak pişer.

Kuru baklagilelr: Baklagiller haşlama, ıslatma gibi farklı tekniklerle pişirilebilir. Baklagil haşlanarak pişiriliyorsa haşlama suyu dökülmemelidir. Çünkü baklagilin içeriğinde yer alan B grubu vitaminler ve bazı mineraller haşlama suyuna geçer.
Haşlama suyu döküldüğünde baklagilin besin değeri kaybolur. Gaz yapıcı özelliği olan baklagillerde, gaza neden olan oligosakkarit olarak adlandırılan maddeler haşlama suyuna geçer. Gaz problemi olan kişilerin bu nedenle haşlama suyunu kullanmaması gerekir. Kuru baklagillerin pişirilmesinde normal tencere yerine düdüklü tencere tercihe dilmelidir.

Yumurta: Pişirme ile katılaşan bir proteindir. Yumurta çok fazla pişirilirse sarısında yeşil bir renk meydana gelir. Bu durumda demirin emilimini önler. Yumurta su içinde haşlanarak, sahanda yağda pişirilerek ya da farklı gıdalara eklenerek pişirilebilir.

Sebze ve meyveler: Çoğu kişi sebze ve meyvelerin pişirilme yönteminde büyük hatalar yapabilir. Sebzeler pişme esnasında oksidasyona uğrayarak yeşil rengini kaybetmemelidir. Bunun için kısık ateşte, kapağı kapalı bir şekilde pişirilmelidir. Sebze ya da meyvelerin pişme anında rengini korumak için limon ya da karbonat gibi ürünler eklenmemelidir. Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilmeden hemen pişirilmelidir. Sebzeler pişerken içine fazla su eklenmesi sebzenin çok fazla yumuşamasına ve şeklini kaybetmesine yol açar. Bu nedenle sebzeler pişerken fazla su eklenmemelidir. Türlü gibi birkaç sebze bir arada pişecekse alta kata geç pişenler üst kata ise çabuk pişenler yerleştirilmelidir. Bu tür ayrıntılara dikkat edildiğinde sebze ve meyveler pişerken besin kaybı yaşanması minimuma indirilebilir.

Yağlar: Hangi yağ olursa olsun eritildikten sonra çok fazla kızmasına izin verilmeden üzerine gıdalar eklenmelidir. Yağların fazla ısıya maruz bırakılmaması sağlık açsından oldukça önemlidir. Kızartma yapılacağı zaman kullanılan yağın ikinci defa kullanılmaması gerekir. Fakat bazı yağ çeşitleri bu amaçla üreticiye ulaştığı için 2-3 defa kullanılabilir. Kızartmalar çelik, teflon ya da paslanmaz tavalarda yapılmalıdır. Fritöz kullanılıyorsa yağ en fazla 3 defa kullanılmalıdır. Kızartmaya başlamadan önce yağ ısıtılmalı ve ısınan yağa kızartılacak ürün atılmalıdır.

Pişirme teknikleri


Haşlama: Gıdaların sıvıda kaynama noktasına getirilmesi ile pişirilmesi olarak tanımlanabilir. Haşlama suyu olarak tavuk, et, süt ya da normal su kullanılabilir. Haşlama iki farklı yol ile yapılabilir.

Birinci yöntem: Su kaynatılarak, gıdalar kaynamış suya ilave edilir. Gıdalar eklendikten sonra su tekrar kaynatılarak ısı azaltılarak, pişirilme işlemine devam edilir.

İkinci yöntem: Gıdalar soğuk suya ilave edilerek kaynatılır ve ısı azaltılarak pişirme işlemine devam edilir. Haşlama tekniği ile gıdaların aroması korunabilir. Haşlanan gıdaların sindirimi daha kolay olur ve besin değerleri korunabilir.

Buharda pişirme: Gıdalar buhar yolu ile pişirilir. Buhar yöntemi gıdaların besin değerinde çok az miktarda kayıp yaşanır. Gıdaların sindirimi kolay olur ve gıdalarda şekil ve renk kaybı yaşanmaz. Genişçe bir kabın içine su koyularak kaynatılır. Pişecek gıda delikli bir kaba alınarak kaynayan suyun üzerine oturtulur. Üzeri bir kapak ile kapatılır ve yiyecekler yeterli yumuşaklığa ulaşana kadar pişirilir.

Izgara yöntemi: Gıdalar direkt ısıya maruz bırakılarak pişirilir. Izgara ya da fırın kullanılabilir. Izgarada pişen gıdalar oldukça lezzetli olur.

Fırınlama: Yiyeceklerin fırınlanarak pişirilme yöntemidir. Her yiyeceğin pişme derecesi özelliğine göre farklılık gösterir. Pişirme işleminden önce fırının mutlaka ısıtılması, yiyeceğin ısınmış fırına verilmesi gerekir.

Mikrodalga: Yiyecekler mikrodalga fırında ses dalgaları sayesinde pişer. Mikrodalga yiyeceklerin kısa sürede pişirilmesini sağlar. Pişirilecek her gıdanın pişme süresi ve derecesi farklıdır. Mikrodalga acil durumlarda, yemeklerin kısa sürede pişirilmesi gereken durumlarda kullanılabilir.

Kızartma yöntemi: Gıdaların bitkisel ya da sıvı yağlarda kızartılmasıdır. Kızartma içim az yağ ya da derin yağ kullanılabilir. Çok sağlıklı bir yöntem olmadığından uzmanlar tarafından önerilmez. Özellikle kalp ve damar hastalığı olanlar için zararlı olabileceğinden bu yöntemin bu kişiler tarafından kullanılmaması gerekir.
21.01.2024 05:36:12
Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pişirme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pişirme"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir, Donmuş mantı pişirmek oldukça kolaydır, ancak içerisinde yapılması gereken püf noktalar barındırır. Mantılar pişirilmeden önce ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş balık nasıl pişirilir, Balıklar, balık sevenler amaçlı bulunmaz fırsattır. Bilhassa uzak ülkelerden ithal edilen balıklar, bu yöntemle çoğum...
Devamını Oku

Tavşan Nasıl Pişirilir

Tavşan Nasıl Pişirilir, tavşan etini herkes yemez. Çünkü etinde biraz mayhoşluk vardır. Bu tat herkesin hoşuna gitmez. Bazı insanlar ise yediğinde tavşan eti...
Devamını Oku

Dana Yürek Nasıl Pişirilir

Dana Yürek Nasıl Pişirilir, dana yürek protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yürek diğer sakatatlara göre kalori ve yağ bakımından daha düşük değer...
Devamını Oku

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir

Orkinos balığı nasıl pişirilir, orkinos balığı ton balığı olarak da bilinmektedir. Yaklaşık olarak boyları 5-6 metreye ağırlıkları ise 900 kiloya ulaşmaktadı...
Devamını Oku

Gopez Balığı Nasıl Pişirilir

Gopez Balığı Nasıl Pişirilir, Güney Ege kıyılarında oldukça fazla bulunan gopez balığı genellikle kış mevsiminde çok daha lezzetli olan bir balık türüdür. Ya...
Devamını Oku

Kelle Nasıl Pişirilir

Kelle nasıl pişirilir, Kelle çok sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen kelle sevenlerinde tam bir tutkunu olduğunu söyleyebiliriz. Kelle sakatat olduğund...
Devamını Oku

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Kefal balığı, beyaz etli, oldukça lezzetli ve havyarı birçok kişi tarafından beğenilerek tüketilen bir balık türüdür. Kefa...
Devamını Oku

Havyar Nasıl Pişirilir

Havyar Nasıl Pişirilir, havyar balık yumurtasına verilen isimdir. Her balığın yumurtasına havyar denir ancak her balık yumurtası yemek için kullanılmaz. Bu h...
Devamını Oku

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Uskumru balığının pişirilmesi için uygulayacağımız birçok yemek tarifi vardır. Deniz ürünleri arasında yer alan uskumru balığ...
Devamını Oku

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir, Genellikle Marmara Denizinde yılın her ayında tutulan çok hafif ve beyaz etli bir balık türü olan mercan balığının lezzetini t...
Devamını Oku

Fırında Balık Nasıl Pişirilir

Fırında Balık Nasıl Pişirilir, balıkların tamamı özellikle taze oldukları zaman hem lezzeti kat kat artar hem de daha çabuk pişer. Taze balık tüketmek sağlık...
Devamını Oku

Kaz Nasıl Pişirilir

Kaz Nasıl Pişirilir, Kaz üzerindeki tüyler temizlendikten sonra kuyruk kısmındaki yağ keseciği kesilip atılır. Bütün olan kaz uzunlamasına ortadan ikiye parç...
Devamını Oku

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir, Dana etinin en lezzetli yerlerinden çıkarılan antrikotun az yağlı ve yumuşak yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz. Antrikot e...
Devamını Oku

Büyük Balık Nasıl Pişirilir

Büyük balık nasıl pişirilir, büyük balık pişirmenin en önemli püf noktalarından bir tanesi balığın ayıklanması ve temizlenmesidir. Balıklar temizlenmiş olara...
Devamını Oku

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir, mezgit balığı denince ülkemizde akla gelen isim Amasra'dır. Amasra mezgit tavasıyla ünlüdür. Yolu Amasra'ya düşen herkesin Mez...
Devamını Oku

Dalak Nasıl Pişirilir

Dalak Nasıl Pişirilir, Dalak en faydalı ve en çok demir deposu olan sakatat türüdür. Bu nedenle sağlık problemlerinde dalak böbrek gibi gıdaların tüketilmesi...
Devamını Oku

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, Tatlı sularda yetişen yayın balığı oldukça büyük bir balık türüdür. Yayın balığı doğru ve tarifine uygun pişirildiği takti...
Devamını Oku

Alabalık Nasıl Pişirilir

Alabalık Nasıl Pişirilir, Alabalık somon balığının en yakın akrabasıdır. Tatlı su balıkları içinde lezzetiyle en çok öne çıkan bir balık türü olduğu için en ...
Devamını Oku

Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir

Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir, Dana sırtı 3 kısımdan oluşur. En önde gerdan, devamında antrikot, kuyruğa yakın kısmında ise kontrfile ve bonfile bulunmakt...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024