Havyar Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Havyar Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Havyar Nasıl Pişirilir, havyar balık yumurtasına verilen isimdir. Her balığın yumurtasına havyar denir ancak her balık yumurtası yemek için kullanılmaz. Bu havyarların hangi balıktan çıktığına göre çeşitleri ve kaliteleri vardır. Bunlar içinde siyah havyar en değerlisidir. Havyarların üretimi canlı balık üzerinden yapılır. Havyar elde edilecek balık yakalanır ve öldürülmez. Balık yakalandıktan sonra içindeki yumurtalar alınır ve karnı dikilerek tekrar denize salınır. Böylece bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir.

Havyar üretiminde Azerbaycan, Rusya, İran gibi ülkeler ön sıralarda gelir. Dünyadaki havyar üretiminin 5'te 4'ünü Azerbaycan tek başına karşılamaktadır. Türkiye'de ise havyar üretimi kısıtlıdır. Bodrum ve Adana gibi illerde havyar üretimi için özel tesisler kurulmuştur. Bilinen en değerli ve en kaliteli havyar Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığı ve çiroz türündeki balıklardan çıkartılır. Bu çıkarılan havyar siyah renktedir. En pahalı ve en değerli olanı ise beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar siyahı kadar değerli değildir.

Havyar nasıl pişirilir, nasıl tüketilir?

Yemek yapımında genelde siyah havyar kullanılmaktadır. Balıkçılardan taze olarak da temin edilebildiği gibi büyük marketlerde konserve şeklinde de satılmaktadır. Tüketimi çok yaygın değildir. Havyar direkt olarak tüketildiğinde ağızda istenmeyen bir tat bırakabileceği için yanında mutlaka bazı besinlerden destek alınır. Bunlar, genellikle limon, soğan, yeşillik, yumurta ve tost ekmeğidir. Havyar muhafaza edilirken en önemli püf noktası buzdolabının buzluğa en yakın noktasında saklanmasıdır. Havyar, servis edilmeden önce mutlaka buzdolabında bekletilmiş olmalıdır. Sabah kahvaltılarında zeytinyağı ile karıştırılarak tost ekmeğine ince bir tabaka sürülerek tüketilir.

Genellikle şampanya ve buzlu votka servis edildiği için özel davetlerde veya kokteylerde çok sık rastlanır. Ordövr tabağında kullanılacak havyar için ortadan ikiye kesilmiş rafadan yumurta kullanılır. Yumurta sarısı, zeytinyağı, havyar karıştırılır ve yumurtanın beyaz kısmının üzerine sürülür. Kokteyler de ise ekmeğe sürülmüş havyar üzerine kırmızı soğan ve maydanoz konularak servis yapılabilir. Havyarın evde yapımı da çok kolaydır. Evde tercih edilen havyar genelde kızartma şeklindedir. Yaklaşık yarım kiloluk havyar yıkanıp süzüldükten sonra un, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberle iyice karıştırılır. Kızgın yağa yemek kaşığı yardımıyla dökülerek önlü arkalı kızartılır. Pişen havyarlar yanında soğanı ve yeşilliği bol salata ile servis yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Popüler İçerikler

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestane Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Fırında Balık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Kereviz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Güncel

Nohut Nasıl Pişirilir?

Nohut Nasıl Pişirilir?

Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir?

Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kuzu Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Yürek Nasıl Pişirilir?

Dana Yürek Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Kinoa Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Balık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Balık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla Nasıl Pişirilir?

Istakoz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Istakoz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Taşlık Nasıl Pişirilir?

Taşlık Nasıl Pişirilir?

Taze Fasulye Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri