Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir: Brüksel lahanası normal lahanaya benzeyen yapısıyla küçük ve kalın kat kat yapraklı vitamin, antioksidan, mineraller, lif ve protein açısında oldukça zengin minyatür sebzedir. Brüksel lahanası Türkiye'de pek tanınmayan yeni yeni yetiştirilmeye ve halk tüketmeye başlayan Ana vatanı ABD ve Avrupa'da bolca yetiştirilen ve tüketilen turpgillerden olan kış sebzesidir.
Brüksel lahanası yeni oluşmaya başlayıp küçük yumrular halindeyken hoş kokusu olur, büyüyüp rengi koyulaştıkça kokusu keskin hal alır.
Brüksel lahanası fidesi lahanaya çok benzer otsu bir bitkidir. Fidesi büyüdükçe 80-90 santime kadar uzar kalın saplı sapların ucunda iri damarlı koyu yeşil yaprakları bulunur. Brüksel lahanası çıkıp büyüyen yaprakların diplerinde yumru şeklinde çıkar ve ceviz büyüklüğüne geldiğinde toplanarak sebze yemekleri yapılarak tüketilir. Brüksel lahanasının birçok yemeği yapılır, haşlanarak salatalarda kullanılır, et yemeklerinde garnitür olarak kullanılır, çorbası yapılır ayrıca nadir bulunduğu zaman kolaylıkla el altında olması için derin dondurucuya konularak sonra tüketilir.
Brüksel lahanasının faydaları. Brüksel lahanasının besin değeri oldukça yüksek olmasının yanı sıra diyet yapanların rahatlıkla kullanacağı için diyet listelerinde kullanılmaktadır. İçerisinde bol miktarda antioksidanlar içerir bu antioksidanlar kanser çeşitlerinden koruma sağlar. Brüksel lahanası içeriğinde kuvvetli anti bakteriyel bulundurur.
Bu bakteriyel bağışıklık sistemini kuvvetlendirip korur.
Brüksel lahanasında bulunan vitaminler. İçinde bol miktarda C vitamini bulunur.
100 gr Brüksel lahanasında 90 mg C vitamini, 60 mg folat, 65 mg A vitamini, 315 mg potasyum bulunmaktadır.
Tavuklu Brüksel lahanası yemeği tarifi
Malzemeleri
- 2 adet tavuk göğsü
- 300 gr Brüksel lahanası.
- 1 orta boy soğan.
- 2 çorba kaşığı zeytinyağıı ve 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı domates ve 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz şeker, tuz, karabiber.
Yemeğin yapılışı. Brüksel lahanasının üst kabuklarını soyup yıkayın. Tencereye yağı koyup üzerine doğranmış soğanı koyun ve pembeleşene kadar kavurun. Salçayı koyup az karıştırın ve üzerine küçük doğranmış tavuk göğsünü ekleyip karıştırın, üzerine diğer malzemeleri ve Brüksel lahanasını ekleyip 5 dakika kaynatın altını kısarak 25 dakika pişirin pişerken karıştırmayın piştiğini anlamak için çalı batırarak bakabilirsiniz.
Afiyet olsun.