Pişirme Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Pişirme Nasıl Yapılır?

PiĢirme Teknikleri

Gıdaların bir kısmı çiğ olarak, bir kısmı ise pişirilerek tüketilir. Çiğ olarak tüketilen gıdaların çok iyi bir şekilde yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Pişirilerek tüketilen besinlerin ise doğru bir şekilde pişirilmesi, besin değerlerini kaybetmemesi önemlidir. Bu durum sağlık için oldukça önemlidir. Her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğu kişi pişirme işlemini bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirerek, sağlık için son derece faydalı olan ve vücudun birçok ihtiyacını karşılayacak besinleri faydasız posalara çevirmektedir. Peki, hangi gıda nasıl pişirilir?

Balık:

Balık çok hassas bir et türüdür ve pişirme anında kolaylıkla dağılabilir. Bu nedenle balığın çok az ateşte pişirilmesi gerekir. Bu şekilde pişirildiğinde dağılma yaşanmaz. Yağlı olan balıklar ızgara yöntemi ile kendi suyu ile pişirilirken, az yağlı balıklar kızartma tekniği ile pişirilir.

Et ve Kümes Hayvanları:

Etin pişme aşamasında içerdiği protein katılaşarak ette su kaybına yol açar. Kuru ısıda pişirilen et için ısı arttıkça su kaybı artar ve et kuru olur. Sulu ısıda ise etin içerdiği kolajen hidrolize olarak et daha yumuşak pişer.

Kuru Baklagiller:

Baklagiller haşlama, ıslatma gibi farklı tekniklerle pişirilebilir. Baklagil haşlanarak pişiriliyorsa haşlama suyu dökülmemelidir. Çünkü baklagilin içerdiği B grubu vitaminler ve bazı mineraller haşlama suyuna geçer. Haşlama suyu döküldüğünde baklagilin besin değeri kaybolur. Gaz yapıcı özelliği olan baklagillerde, gaza neden olan oligosakkarit maddeler haşlama suyuna geçer. Gaz problemi olan kişilerin bu nedenle haşlama suyunu kullanmaması gerekir. Kuru baklagillerin pişirilmesinde normal tencere yerine düdüklü tencere tercih edilmelidir.

Yumurta:

Yumurta pişirme ile katılaşan bir proteindir. Yumurta çok fazla pişirilirse sarısında yeşil bir renk meydana gelir. Bu durumda demirin emilimini önler. Yumurta su içinde haşlanarak, sahanda yağda pişirilerek veya farklı gıdalara eklenerek pişirilebilir.

Sebze ve Meyveler:

Çoğu kişi sebze ve meyvelerin pişirilme yönteminde büyük hatalar yapabilir. Sebzeler pişme esnasında oksidasyona uğrayarak yeşil rengini kaybetmemelidir. Bunun için kısık ateşte, kapağı kapalı bir şekilde pişirilmelidir. Sebze veya meyvelerin pişme anında rengini korumak için limon veya karbonat gibi ürünler eklenmemelidir. Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilmeden hemen pişirilmelidir. Sebzeler pişerken içine fazla su eklenmesi sebzenin çok fazla yumuşamasına ve şeklini kaybetmesine yol açar. Bu nedenle sebzeler pişerken fazla su eklenmemelidir. Türlü gibi birkaç sebze bir arada pişecekse alta kata geç pişenler, üste kata ise çabuk pişenler yerleştirilmelidir. Bu tür ayrıntılara dikkat edildiğinde sebze ve meyveler pişerken besin kaybı yaşanması minimuma indirilebilir.

Yağlar:

Hangi yağ olursa olsun eritildikten sonra çok fazla kızmasına izin verilmeden üzerine gıdalar eklenmelidir. Yağların fazla ısıya maruz bırakılmaması sağlık açısından oldukça önemlidir. Kızartma yapılacağı zaman kullanılan yağın ikinci defa kullanılmaması gerekir. Fakat bazı yağ çeşitleri bu amaçla üretildiği için 2-3 defa kullanılabilir. Kızartmalar çelik, teflon ya da paslanmaz tavalarda yapılmalıdır. Fritöz kullanılıyorsa yağ en fazla 3 defa kullanılmalıdır. Kızartmaya başlamadan önce yağ ısıtılmalı ve ısınan yağa kızartılacak ürün atılmalıdır.

Pişirme Teknikleri

Haşlama:

Gıdaların sıvıda kaynama noktasına getirilmesi ile pişirilmesi olarak tanımlanabilir. Haşlama suyu olarak tavuk, et, süt ya da normal su kullanılabilir. Haşlama iki farklı yol ile yapılabilir:
  • Birinci yöntem: Su kaynatılarak, gıdalar kaynamış suya ilave edilir. Gıdalar eklendikten sonra su tekrar kaynatılarak ısı azaltılarak, pişirme işlemine devam edilir.
  • İkinci yöntem: Gıdalar soğuk suya ilave edilerek kaynatılır ve ısı azaltılarak pişirme işlemine devam edilir. Haşlama tekniği ile gıdaların aroması korunabilir. Haşlanan gıdaların sindirimi daha kolay olur ve besin değerleri korunabilir.

Buharda Pişirme:

Gıdalar buhar yolu ile pişirilir. Buhar yöntemi ile gıdaların besin değerinde çok az miktarda kayıp yaşanır. Gıdaların sindirimi kolay olur ve gıdalarda şekil ve renk kaybı yaşanmaz. Genişçe bir kabın içine su koyularak kaynatılır. Pişecek gıda delikli bir kaba alınarak kaynayan suyun üzerine oturtulur. Üzeri bir kapak ile kapatılır ve yiyecekler yeterli yumuşaklığa ulaşana kadar pişirilir.

Izgara Yöntemi:

Gıdalar direkt ısıya maruz bırakılarak pişirilir. Izgara ya da fırın kullanılabilir. Izgarada pişen gıdalar oldukça lezzetli olur.

Fırınlama:

Yiyeceklerin fırınlanarak pişirilme yöntemidir. Her yiyeceğin pişme derecesi özelliğine göre farklılık gösterir. Pişirme işleminden önce fırının mutlaka ısıtılması, yiyeceğin ısınmış fırına verilmesi gerekir.

Mikrodalga:

Yiyecekler mikrodalga fırında ses dalgaları sayesinde pişer. Mikrodalga yiyeceklerin kısa sürede pişirilmesini sağlar. Pişirilecek her gıdanın pişme süresi ve derecesi farklıdır. Mikrodalga acil durumlarda, yemeklerin kısa sürede pişirilmesi gereken durumlarda kullanılabilir.

Kızartma Yöntemi:

Gıdaların bitkisel ya da sıvı yağlarda kızartılmasıdır. Kızartma için az yağ ya da derin yağ kullanılabilir. Çok sağlıklı bir yöntem olmadığından uzmanlar tarafından önerilmez. Özellikle kalp ve damar hastalığı olanlar için zararlı olabileceğinden bu yöntemin bu kişiler tarafından kullanılmaması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dalak Nasıl Pişirilir?

Dalak Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bonfile Et Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Et Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Çipura Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Çipura Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Dana Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kaz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kaz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Fırında Çupra Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çupra Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Palamut Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Nasıl Pişirilir?

Fasulye Nasıl Pişirilir?

Çupra Balığı Nasıl Pişirilir?

Çupra Balığı Nasıl Pişirilir?

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Düdüklüde Mısır Pişirme

Düdüklüde Mısır Pişirme

Pişirme Nasıl Yapılır?

Pişirme Nasıl Yapılır?

Kültür Mantarı Nasıl Pişirilir?

Kültür Mantarı Nasıl Pişirilir?

Kelle Nasıl Pişirilir?

Kelle Nasıl Pişirilir?