Çupra balığı nasıl pişirilir: balığın insan sağlığına önemini bir çoğumuz biliyoruz. Bununiçinde yaklaşık haftanın en az iki günü balık tüketmeye çalışıyoruz. Balık tüketmek kadar nasıl tükettiğimizin de önemi vardır. Örneğin çupra balığı yağda kızartınca vitamin değeri açısından düşük olacaktır. Hepimizin bildiği gibi balık omega 3 açısından oldukça zengin bir besindir.
Özellikle çocuklarımıza bolca yedirmemiz de fayda vardır. Balık çeşitli açısından oldukça zengin bir ülkeyiz. Çupra balık çeşitleri arasında çok lezzetli ve omega3 açısından oldukça zengindir. Balık sevenlerden iseniz özellikle çupra tercih ediyor ve çupra balığı nasıl pişirilir diyorsanız doğru adrestesiniz. Çupra balık ızgarada, fırında veya buğulama olarak yapabilirsiniz. İlla kızartma olsun ve çıtır çıtır olsun istiyor iseniz de doğru adrestesiniz. Çupra balık nasıl pişirilir öğrenmek için sizlerle paylaştığım tarifi okumanız yeterli olacaktır.
- 4 adet çupra balık,
- 3 diş sarımsak,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı Karabiber,
- 1 su bardağı mısır unu,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
Hazırlanışı: Öncelikle balıkların içini temizleyip bir güzel yıkıyoruz ve süzgeçte suyunu sızmaya bırakıyoruz. Ayrı bir yerde ezdiğimiz sarımsakların içerisine karabiber ve tuz ilave ediyoruz bir kaşık sıvı yağ ve bir kaşık su ekleyip karıştırıyoruz. Suyunu süzen balıkları kâğıt havlu ile kurulayıp dikine her iki tarafından bıçak ile çiziyoruz.
Çizdiğimiz çupra balıkları hazırladığımız sosa buluyoruz. Daha sonra her yerini mısır ununa bulayıp az miktarda yağ döktüğümüz ve ısıttığımız teflon bir tavaya balığı koyuyoruz. Tavaya yaklaşık 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ koyuyoruz fazlası balığın çok yağ çekmesine sebep olur. Kızaran balıkların üzerine bıçakla çok az miktarda tereyağı koyuyoruz ve tavanın kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde buharı içeride kalacaktır hem balığın her yeri eşit miktarda pişecek hem de vitamini içerisinde kalacaktır. Yaklaşık 5-10 dakika ağzı kapalı pişirip daha sonra kapağı kaldırıyoruz. Çupranın bir yüzü piştimi diğer yüzünü çeviriyoruz. Servis tabağına aldığımız çupra balığı salata ile servis yapabilirsiniz.
Not: mısır unu hariç hazırladığımız çupra balığı ister buharda ister ızgarada isterseniz fırında pişirebilirsiniz. Fırında pişirecekseniz alüminyum folyoya çeşitli sebzelerle birlikte sarıp tepsiye diyebilirsiniz. Pişmeye yakın folyoyu açıp çuprayı kızartabilirsiniz. Şimdiden afiyet şifa olsun.