Kestane kış aylarının vazgeçilmez kuru yemişidir. En lezzetlisi de sobada yapılan kestane pişirilmesidir.
- Derin bir kabın içerisine kestaneler konulur ve suyun yüzeyine çıkan kestaneler atılır.
Çünkü kestanelerin içi çürük olduğundan dolayı suyun yüzeyine çıkarlar.
- 2-3 saat kestaneler suda bekletilir.
- Sudan çıkardıktan sonra üzerleri bıçak yardımıyla çizilir.
Sobada kestane pişirme: En çok tercih edilen kestane pişirme çeşididir. Kış aylarında çok sık yapılarak tüketilir. Orta ateşte yanan sobanın üzerine çizilen kestaneler dizilir ve arkalı önlü pişirilir. Çizilen yerler kızardıkça açılır. 10-15 dakikaya yakın kestaneler pişirilir ve daha sonra isteğe göre çay ile tüketilir.
Fırında kestane pişirme: Fırın 200 dereceden önceden ısıtılır. Daha sonra tuz ve 1-2 damla yağ ile kestaneler tuzlanır. Konulacak olan fırın tepsisine tek sıra olacak şekilde kestaneler dizilir ve 30 dakika pişirilir. Piştikten sonra isteğe göre servis edilir.
Tavada kestane pişirme: Teflon veya başka tabanı kalın olmayan bir tavanın içinde kestaneler tuzlanır ve daha sonra orta ateşte ocağın üzerine konulur. Tavanın ağzı kapatılır. Kestane bir süre çıkan suyu ile haşlanır.
Daha sonra tavanın kapağı açılır ve ocağın altı daha çok açılarak yüksek ateşte sürekli karıştırarak kestaneler pişirilir. Piştikten sonra isteğe göre servis edilir.
Mikrodalgada kestane pişirme: Çizilen hazır hale kestaneler pişirilecek tabağın içerisine konulur ve yüksek derecede pişirilir. Kestanelerin içerisinde çizilmemiş olanlara dikkat edilir. Pişme esnasında patlar ve zararlı durumlara sebep olabilir.
Tencerede kestane pişirme: Derin bir tencerenin içerisine pişirilecek kestanelerin üzerini geçecek şekilde su konulur ve içerisine bir tatlı kaşığı da tuz atılarak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine kestaneler konulur ve kontrol ederek pişene kadar kaynatılır. Daha sonra isteğe göre servis edilir.