Pancar Nasıl Pişirilir
Pancar nasıl pişirilir, Pancar ıspanakgiller familyasından otsu bir bitkidir. Kırmızı pancarın yaprakları kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı içi ise kan kırmızısıdır. Yetiştirildiği yer olarak Türkiye, Suriye, Filistin ve Mısır olduğu daha sonra buradan dünyanın diğer ülkelerine yayıldığı tahmin edilmektedir.
Türkiye'de yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
Pancarın cinsi ıspanakgillerden olup bazı bölgelerden (Bazı) denir. Pancarın özellikle yumru kökleri kullanılır, yapraklarda yemeklerde kullanılır. Pancarın faydaları saymakla bitmez kalp ve damar, kanserde koruyucu etkisi vardır özellikle kırmızı pancarın renginden dolayı kırmızı besinlerin antitoksin içeriğinin hastalıklardan koruma özelliği ile mucize bir gücü vardır.
Pancarın içinde birçok vitaminler bulunur bunlar A, B, C, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko bu vitaminler vücut için çok faydalıdır. Vücut büyük şifa kaynağıdır.
Pancarın içinde bulunan bir madde (Nitrat) vücuttaki (Nitrik oksit) dönüşerek kan dolaşımını hızlandırır kan damarlarını genişletir ve tansiyonu düşürür. Pancar tüketilirken dikkat edilmesi gereken bir konu içinde bulunan şeker oranının fazla olduğudur.
Pancarın faydaları nelerdir?- Kırmızı pancar, karaciğerin çalışmasını sağlar, idrar söktürür.
- Kansızlığı giderir. Kronik hastalıklardan korur
- Şeker hastalığı ve vereme karşı korur.
- Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İltihap önleyicidir. Bağırsakları çalıştırır.
- Sinirleri yatıştırır. İçinde bulunan bol potasyum sinirleri ve kasları güçlendirir.
- Vücudu kuvvetlendirir. Egzersiz yapmadan önce içilen bir bardak pancar suyu vücuda zindelik dinçlik verir.
Pancar besin değerini kaybetmemesi için fazla kaynatmamak da fayda vardır çiğ tüketilmesi tavsiye edilir. Çiğ tüketeme yenler hafif haşlayarak limon suyuyla nar ekşisiyle tatlandırarak yiyebilir.
Pancarın pişirilişi
Kırmızı pancarı haşlamanın kolay ve hızlı yolu düdüklü tencere kullanmaktır. Pancarları iyice yıkayıp üst kabuğunu hafifçe bıçakla kazıyıp dörde böldükten sonra düdüklü tencereye alın ve üzerini basacak şekilde su koyun kaynamaya bırakın kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar haşlayın. Haşlanan pancarlar elinizi yakmayacak ısıya geldiğinde kabuklarını soyun. Pancarlar haşlanırken kabuğunda bulunan yabancı maddelerin açığa çıkacağından haşlama suları mutlaka dökülmelidir. Haşlanan pancarı isteğe göre salatalarda turşularda kullanılabilir.
19.01.2024 00:39:14
Pancar Nasıl Pişirilir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|