Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma Nasıl Pişirilir, Yaprak sarması Türk mutfağının en zahmetli ve lezzet bakımından hatırı sayılır özel yemeğidir. Oldukça emek isteyen, hazırlanması ne kadar uğraştırsa da yenmesi bir o kadar lezzetlidir. Zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki grupta toplayabiliriz.

Yaprak Sarma ve Pişirmenin Püf Noktaları; Lezzetle ve afiyetle yiyebileceğiniz bir sarma için öncelikle sarma yapraklarını doğru seçmelisiniz. Zeytinyağlı bir sarma yapılacaksa daha büyük yaprak tercih edilmelidir. Etli yaprak sarma hazırlanacaksa bu kez tam tersi küçük boylarını tercih etmeliyiz. Yaprakları seçerken renginin açık yeşil olanları ve mümkün oldukça damarları az ve yırtık olmayanını tercih etmeliyiz. Damarlı yapraklar doğal olarak kart olur, kart yapraklardan yapılan yemekler hiç tat vermez, damarlar ağza kılçık gibi gelir. Yırtık yaprakları kullanmamakta fayda vardır, pişerken içindeki malzemeler dışarıya çıkacaktır. Eğer bulabilirseniz sultaniye üzüm asmasının yaprağını tercih edin. Bu üzüm çeşidinin asma yaprakları ince ve lezzetli olması tercih sebebidir. Yaprak seçimini mevsim başında yapmanız daha uygun taze ve ince olur, mevsim sonunda alınacak yapraklar kalınlaşmış ve lezzetini genelde yitirmiş olur.

Yaprakları sarma aşamasına hazırlamak yemeğimizin lezzeti açısından önemlidir. Bilindiği gibi mevsimi dışında da sarmalar sarılmaktadır, bu ihtiyacımızı da mevsiminde salamura olarak basılan yapraklarla karşılanmaktadır. Salamura yapraklar tuz ve su ile basıldığından ilk etapta kullanılmadan suda 2-3 saat bekletilerek çok tuzlu ise 1-2 kez suyunu değiştirmek faydalı olacaktır. Her iki yaprak çeşidinde tek yapılması gereken sarmayı başlamadan önce 3-4 dakika haşlayarak pişme dengesine hazırlamak lazım, aksi takdirde ya sarmaların dışı fazla pişmeyecek ya da iç malzemesi fazla pişmiş olacaktır.

Kullanacağınız İç malzemeleri çiğ ya da pişmiş olarak hazırlayabilir, içerisine de damak zevkinize göre baharat, zeytinyağlı hazırlayacaksınız dolmalık kuş üzümü, çam fıstığı ve tarçın ilave edebilirsiniz.

Yaprakları sararken özenin yanında hanımların alışılmışın dışında tencereye sıralama şeklini yatay yerine dikine tercih etmeleri tavsiye edilir. Bu diziliş şekliyle yakındıkları alt katın fazla pişmesinin önüne geçmiş olur ve sarmaların tümünün eşit şekilde pişmesini, dağılmamasını sağlarlar. Yatay dizmekten vazgeçmeyenler için ise en alta yaprak saplarını ve yırtık olan yaprakları yerleştirmelerini öneririz.

Yaprak sarması pişirirken, içine ilave ettiğiniz suyun kaynamış olması lazım. Bu şekilde iç malzemeniz daha güzel pişecek, pirinçler lapa olmayacaktır. İçine suyunu ilave ettikten sonra, su kaynayınca ocağın altını kısmanız gerekir.

Yaprak sarması pişirirken ocağın ateşi çok yüksek olmamalıdır. Daha doğrusu her türlü yemeği kısık ateşte pişirmek lazım. Zaten yemekleri kısık ateşe pişirdiğinizde daha çabuk piştiğini sizde tanık olacaksınız. Pişireceğiniz yaprakları tencereye yerleştirdikten sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirmeniz hem göze hem de damağa hitap edecektir.
Yaprak sarmasının zeytinyağlı yapılanını soğuk, etli yaptığınızı sıcak servis ediniz. Her türlü yaprak sarmasının yanına yakışan mutlaka yoğurttur.
Son Güncelleme : 07.11.2018 14:52:47

Sarma Nasıl Pişirilir Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Sarma Nasıl Pişirilir"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir, Donmuş mantı pişirmek oldukça kolaydır, ancak içerisinde yapılması gereken püf noktalar barındırır. Donmuş mantıyı elde etmek için öncelikli olarak mantıyı hazırlayıp; buzlukta şoklamak gerekir. Elde yapılan mantı hazır ...
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş balık nasıl pişirilir, Balıklar, balık sevenler amaçlı bulunmaz fırsattır. Bilhassa uzak ülkelerden ithal edilen balıklar, bu yöntemle çoğumuzun mutfağına civarı ulaşır. Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte...
Tavşan Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir, tavşan etini herkes yemez. Çünkü etinde biraz mayhoşluk vardır. Bu tat herkesin hoşuna gitmez. Bazı insanlar ise yediğinde tavşan eti olduğunu bile anlamazlar, tavuk eti yediklerini zannederler. Tavuk eti kadar yumuşak ve beya...
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir, dana yürek protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yürek diğer sakatatlara göre kalori ve yağ bakımından daha düşük değerlere sahip olsa da kolesterol açısından fazla tüketilmemesi gerekir. Dana yüreğinin 100 gramı...
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Orkinos balığı nasıl pişirilir, orkinos balığı ton balığı olarak da bilinmektedir. Yaklaşık olarak boyları 5-6 metreye ağırlıkları ise 900 kiloya ulaşmaktadır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. Her mev...
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir, Güney Ege kıyılarında oldukça fazla bulunan gopez balığı genellikle kış mevsiminde çok daha lezzetli olan bir balık türüdür. Yağlı beyaz eti olan ve oldukça güzel bir tada sahip olan gopez balığı kılçıklı bir balıktır. I...
Kelle Nasıl Pişirilir
Kelle Nasıl Pişirilir
Kelle nasıl pişirilir, Kelle çok sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen kelle sevenlerinde tam bir tutkunu olduğunu söyleyebiliriz. Kelle sakatat olduğundan mı yoksa ağır bir eti olduğundan mı bilmem her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirme...
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Kefal balığı, beyaz etli, oldukça lezzetli ve havyarı birçok kişi tarafından beğenilerek tüketilen bir balık türüdür. Kefal balığının ızgarası ve buğulaması harika oluyor. Ayrıca tavada da yapıldığında çok lezzetli olan ...
Havyar Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir, havyar balık yumurtasına verilen isimdir. Her balığın yumurtasına havyar denir ancak her balık yumurtası yemek için kullanılmaz. Bu havyarların hangi balıktan çıktığına göre çeşitleri ve kaliteleri vardır. Bunlar içinde siyah ...
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Uskumru balığının pişirilmesi için uygulayacağımız birçok yemek tarifi vardır. Deniz ürünleri arasında yer alan uskumru balığı oldukça lezzetli olmasının yanında, mevsiminde tüketilirse daha lezzetli olur. Piştiği zama...
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir, Genellikle Marmara Denizinde yılın her ayında tutulan çok hafif ve beyaz etli bir balık türü olan mercan balığının lezzetini taktıktan sonra başka balık yemek istemeyeceksiniz. Tavada, ızgarada ve fırında yapılabilen me...
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir, balıkların tamamı özellikle taze oldukları zaman hem lezzeti kat kat artar, hem de daha çabuk pişer. Taze balık tüketmek sağlık bakımında da oldukça önem taşımaktadır. Genel olarak hemen hemen tüm balık çeşitleri kızar...

 

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Kelle Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir
Rüyada Yemek Pişirmek
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Alabalık Nasıl Pişirilir
Pişirme
Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir
Kuzu Gerdan Nasıl Pişirilir
Tavuk Ciğeri Nasıl Pişirilir
Rüyada Balık Pişirmek
Rüyada Ekmek Pişirmek
Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir
Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir
İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir
Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir
Popüler İçerik
Kaz Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir, Kaz üzerindeki tüyler temizlendikten sonra kuyruk kısmındaki yağ keseciği kesilip atılır. Bütün olan kaz uzunlamasına ortadan iki...
Rüyada Yemek Pişirmek
Rüyada Yemek Pişirmek
Rüyada Yemek Pişirmek, çok anlamı vardır. Bunun yanında hangi yemekleri pişirdiğinin önemli olduğu da görülmüştür. Rüyada yemek görmek hayırlara ve...
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir, Dana etinin en lezzetli yerlerinden çıkarılan antrikotun az yağlı ve yumuşak yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz. Ant...
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Büyük balık nasıl pişirilir, büyük balık pişirmenin en önemli püf noktalarından bir tanesi balığın ayıklanması ve temizlenmesidir. Balıklar temizlenmi...
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir, mezgit balığı denince ülkemizde akla gelen isim Amasra'dır. Amasra mezgit tavasıyla ünlüdür. Yolu Amasra' ya düşen herk...
Dalak Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir, Dalak en faydalı ve en çok demir deposu olan sakatatlardan biridir. Bu nedenle sağlık problemlerinde dalak böbrek gibi gıdaları...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018