Dolma Nasıl Pişirilir

Dolma Nasıl Pişirilir

Dolma Nasıl pişirilir, dolma birçok çeşidi olan sebzelerin içerisinin harçla doldurularak pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Herkes tarafından çok sevilen bu yemek biber, patlıcan, kabak, lahana, üzüm yaprağı, pırasa gibi birçok sebze doldurularak pişirilir. Oldukça lezzetli olan bu dolmalar pişirilirken sebzelerin ayrı ayrı pişirilmesi gerekir. Örneğin lahana dolması ile üzüm yaprağı dolması aynı tencerede pişmez. Çünkü birbirlerinin tatlarını bozar bu nedenle ayrı tencereler kullanılarak pişirilir. Fakat biber, patlıcan ve kabak gibi sebzeler aynı tencerede pişirilebilir. Dolma pişirmek için ilk olarak iç harç hazırlanması gerekir. İç harç kıymalı ya da sade olarak hazırlanabilir. Bu iç harç tüm sebze dolmaları için kullanılabilir. Şimdi lezzetli bir dolmanın yapım ve pişirme aşamalarına bakalım.

Dolma yapımı için gerekli malzemeler
  • 8 adet dolmalık biber
  • 5 adet patlıcan
  • 5 adet kabak
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 150 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Dolma yapılışı, dolma yaparken ilk olarak iç harcı hazırlanır. İç harcı için kıyma bir tavaya alınır ve ocağa alınıp altı açılır, suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ardından sıvı yağ eklenir ve bir adet kuru soğan soyulup üzerine küçük küçük doğranır. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve bir yemek kaşığı salçası eklenir. Salça da eklenince ardından bir tatlı kaşığı tuz, pul biber ve karabiber eklenir. Bulgur ve pirinç yıkanır ve süzülür onlarda tavaya ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur ve üzerine iki su bardağı su eklenir. Harç suyunu çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çektiğinde altı kapatılır ve bir kenara alınır. İç harç biraz soğumalıdır ki sebzeleri doldururken kolay olsun. Harç soğurken sizde patlıcan, biber ve kabakları yıkayın. Yıkanan sebzeleri kurulayın ve biberleri oyun. Bunu biberlere zarar vermeden yapmalısınız ki pişerken dağılmasın. Ardından kenarlarından bıçakla küçük çizikler atın. Buradaki amaç içerisine rahat su alsın. Patlıcan ve kabakları da önce ortadan kesin ve her bir parçayı ayrı ayrı oyun ve onlara da yandan küçük kesikler atın.

İç harçla tüm sebzeleri tek tek doldurun, domateslerle sebzelerin ağız kısmına göre dilimler kesin ve iç harcın çıkmaması için o kısımlara birer dilim domates ekleyin. Tüm sebzelerinizi derin bir tencereye dizin. Bir kasede bir kaşık salça bir tatlı kaşığı tuz ve biraz suyu çırpın ve dolmanızın üzerine dökün. Dolmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve pişmesi için ocağa alın. Ocağınızın en küçük bölümünde kısık ateşte pişirin. Kısık ateş kullanınca dağılmasını önlüyor ve daha güzel pişmesini sağlıyorsunuz. En az bir saat kadar tencerenin kapağı hafif kapalı şekilde pişirin. Ardından kontrol edin ve su eklenmesi gerekir ise tekrar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Bir çatal batırarak herhangi bir sebzenin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Çatal rahatça batıyor ise pişmiş demektir. Pişen dolmanızın kapağını kapatın ve biraz dinlendirin. Ardından servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 10.10.2018 07:34:16

Dolma Nasıl Pişirilir Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Dolma Nasıl Pişirilir"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir, Donmuş mantı pişirmek oldukça kolaydır, ancak içerisinde yapılması gereken püf noktalar barındırır. Donmuş mantıyı elde etmek için öncelikli olarak mantıyı hazırlayıp; buzlukta şoklamak gerekir. Elde yapılan mantı hazır ...
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş balık nasıl pişirilir, Balıklar, balık sevenler amaçlı bulunmaz fırsattır. Bilhassa uzak ülkelerden ithal edilen balıklar, bu yöntemle çoğumuzun mutfağına civarı ulaşır. Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte...
Tavşan Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir, tavşan etini herkes yemez. Çünkü etinde biraz mayhoşluk vardır. Bu tat herkesin hoşuna gitmez. Bazı insanlar ise yediğinde tavşan eti olduğunu bile anlamazlar, tavuk eti yediklerini zannederler. Tavuk eti kadar yumuşak ve beya...
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir, dana yürek protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yürek diğer sakatatlara göre kalori ve yağ bakımından daha düşük değerlere sahip olsa da kolesterol açısından fazla tüketilmemesi gerekir. Dana yüreğinin 100 gramı...
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Orkinos balığı nasıl pişirilir, orkinos balığı ton balığı olarak da bilinmektedir. Yaklaşık olarak boyları 5-6 metreye ağırlıkları ise 900 kiloya ulaşmaktadır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. Her mev...
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir, Güney Ege kıyılarında oldukça fazla bulunan gopez balığı genellikle kış mevsiminde çok daha lezzetli olan bir balık türüdür. Yağlı beyaz eti olan ve oldukça güzel bir tada sahip olan gopez balığı kılçıklı bir balıktır. I...
Kelle Nasıl Pişirilir
Kelle Nasıl Pişirilir
Kelle nasıl pişirilir, Kelle çok sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen kelle sevenlerinde tam bir tutkunu olduğunu söyleyebiliriz. Kelle sakatat olduğundan mı yoksa ağır bir eti olduğundan mı bilmem her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirme...
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Kefal balığı, beyaz etli, oldukça lezzetli ve havyarı birçok kişi tarafından beğenilerek tüketilen bir balık türüdür. Kefal balığının ızgarası ve buğulaması harika oluyor. Ayrıca tavada da yapıldığında çok lezzetli olan ...
Havyar Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir, havyar balık yumurtasına verilen isimdir. Her balığın yumurtasına havyar denir ancak her balık yumurtası yemek için kullanılmaz. Bu havyarların hangi balıktan çıktığına göre çeşitleri ve kaliteleri vardır. Bunlar içinde siyah ...
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Uskumru balığının pişirilmesi için uygulayacağımız birçok yemek tarifi vardır. Deniz ürünleri arasında yer alan uskumru balığı oldukça lezzetli olmasının yanında, mevsiminde tüketilirse daha lezzetli olur. Piştiği zama...
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir, Genellikle Marmara Denizinde yılın her ayında tutulan çok hafif ve beyaz etli bir balık türü olan mercan balığının lezzetini taktıktan sonra başka balık yemek istemeyeceksiniz. Tavada, ızgarada ve fırında yapılabilen me...
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir, balıkların tamamı özellikle taze oldukları zaman hem lezzeti kat kat artar, hem de daha çabuk pişer. Taze balık tüketmek sağlık bakımında da oldukça önem taşımaktadır. Genel olarak hemen hemen tüm balık çeşitleri kızar...

 

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Kelle Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir
Rüyada Yemek Pişirmek
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Alabalık Nasıl Pişirilir
Pişirme
Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir
Kuzu Gerdan Nasıl Pişirilir
Tavuk Ciğeri Nasıl Pişirilir
Rüyada Balık Pişirmek
Rüyada Ekmek Pişirmek
Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir
Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir
İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir
Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir
Popüler İçerik
Kaz Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir, Kaz üzerindeki tüyler temizlendikten sonra kuyruk kısmındaki yağ keseciği kesilip atılır. Bütün olan kaz uzunlamasına ortadan iki...
Rüyada Yemek Pişirmek
Rüyada Yemek Pişirmek
Rüyada Yemek Pişirmek, çok anlamı vardır. Bunun yanında hangi yemekleri pişirdiğinin önemli olduğu da görülmüştür. Rüyada yemek görmek hayırlara ve...
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir, Dana etinin en lezzetli yerlerinden çıkarılan antrikotun az yağlı ve yumuşak yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz. Ant...
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Büyük balık nasıl pişirilir, büyük balık pişirmenin en önemli püf noktalarından bir tanesi balığın ayıklanması ve temizlenmesidir. Balıklar temizlenmi...
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir, mezgit balığı denince ülkemizde akla gelen isim Amasra'dır. Amasra mezgit tavasıyla ünlüdür. Yolu Amasra' ya düşen herk...
Dalak Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir, Dalak en faydalı ve en çok demir deposu olan sakatatlardan biridir. Bu nedenle sağlık problemlerinde dalak böbrek gibi gıdaları...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018