Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir?

Kalkan balığı, en lezzetli balık türlerinden biri olup, hazırlaması oldukça basit olması nedeniyle balık sevenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Karadeniz'in en ünlü dip balıklarından olan kalkan balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara denizinde ise çok seyrek rastlanmaktadır. Dört mevsim avlanabilen kalkan balığı tüm yıl tüketilebilmesinin yanı sıra en lezzetli vakti ocak ayı sonlarından başlayarak mart ayının ortalarına kadardır. Kalkan balığının buğulaması, kağıt kebabı ve tavada kızartması oldukça nefis olmaktadır. İlkbahar aylarının sonlarına doğru ve ağustos ayında tutulan kalkan yavrularının tavada kızartılması da oldukça lezzetli olmaktadır.

Kalkan Balığı Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1-1,5 kg kalkan balığı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar sıvı yağ
  • 1 su bardağı kadar un veya mısır unu

Kalkan Balığı Nasıl Yapılır?

Kalkan balığını pişirmeye ilk olarak kalkan balıklarını temizleyerek başlayalım. Şayet kalkan balığını balıkçıdan temizlenmiş olarak aldıysanız, bol su altında iyice yıkadıktan sonra istediğimiz irilikte dilimleyip süzülmesi için bir süzgeç içine alarak bekletelim. Ardından süzdürme işlemi tamamlandıktan sonra geniş bir kabın içine temizlenmiş kalkan dilimlerini alarak, üzerine 1 kahve fincanı sıvı yağ, 1 adet limon suyu, 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme karabiber ve yeteri kadar tuz ilave edelim. Balıklarla birlikte sosu iyice karıştırarak harmanladıktan sonra, soslanmış kalkan balıklarının sosun iyice balığa geçerek lezzetlenmesi için yarım saat kadar bir kenarda beklemeye bırakalım.

Ardından, verilen sürenin sonunda, düz bir tabağın içine 1 su bardağı kadar un veya mısır unu ilave ederek üzerine bir miktar tuz ekleyelim. Önce tuzla unu harmanlayarak, sos içinde bekletilen kalkan balık dilimlerini çıkartıp, unu bulayalım. Ardından balık tavasına yeteri kadar sıvı yağ ilave ederek yağı kızdıralım ve una bulanmış kalkan balığı dilimlerini kızgın yağın içinde ve yüksek ateşte arkalı önlü kızartarak, tabanına kağıt havlu serilmiş servis tabağına çıkartalım. Mevsim salatası eşliğinde ve bol yeşillikle birlikte sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Kalkan balığının lezzetini artırmak için marinasyon süresini uzatabilirsiniz. Limonsuyu ve baharat karışımını balık dilimlerine iyice yedirerek birkaç saat buzdolabında bekletmek, lezzetin daha yoğun olmasını sağlar. Ayrıca, kalkan balığını fırında pişirmek de sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir. Fırın kağıdına sararak 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirerek, daha az yağlı ve hafif bir yemek elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çupra Nasıl Pişirilir?

Çupra Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Pişirilir?

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Güncel

Makarna Nasıl Pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?