Barbun Balığı Nasıl Pişirilir Barbun balığı, Mullidae familyasından olup, halk arasında "barbun" olarak bilinir. Vücut yapısı itibariyle yanlardan basık ve oval şekillidir. Baş kısmı iri, yandan görünüşü yuvarlak ve burna doğru genişler. Yüzgeçleri sarı, sırt yüzgeci ise şeffaf veya düz renklidir. Vücut genellikle pembe, baş kısmı kırmızı renkte olup, pulları büyük ve kolayca dökülen türdendir. Alt çenede diş bulunmaz ve alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Yan çizgi kesintisiz bir şekilde arkaya doğru uzanır. Barbun balığı ile aynı familyadan olan tekir balığını, burnunun dik oluşu, ağzının göz hizasına yakınlığı ve göz çukurunun altında bulunan üç adet pul ile ayırt edebiliriz. Ayrıca, tekir balığının ilk sırt yüzgeci bantsızdır. Barbun balığı, ılık ve sıcak denizlerin kıyıya yakın çamurlu ve kumlu dip bölgelerinde yaşar, ancak kayalık yerlerde de bulunabilir. Genelde 17-20 cm arasında ölçülen boyları nadiren 40 cm'ye kadar ulaşabilir. Ortalama ağırlıkları ise 50-80 gram arasında değişir. Barbun balığı, fırın, tava ve ızgara olmak üzere üç ana başlık altında pişirilebilir. Hatta çorbası da dahil olmak üzere yaklaşık 40 farklı yemek çeşidi yapılabilir. Pişirildiğinde kolayca dağılan narin bir balık olduğundan genellikle fırında yapılması tercih edilir. Ancak, biz en lezzetli hali olan tavada barbun nasıl pişirilir onu tarif edelim. Tavada Barbun İçin Malzemeler
Pișirme Talimatları Balıkları kuyruklarından tutarak, kafaya doğru bıçağı dik tutarak pullarını sıyırıp alın. Kafalarını kopararak karın kısmında bulunan iç organlarını temizleyin. Ayıklama işlemi bitince, hafif akan musluk altında temizce yıkayın. Süzgece alarak suyunu iyice süzdürün ve ardından tuzlanmış mısır ununa bulayın. Teflon balık tavasına yağın yarısını dökün (yağın kalan yarısını eksildikçe ekleyebilirsiniz) ve mısır ununa buladığınız balıkları çiçek şeklinde dizerek kızartın. Bir yüzü pişen balıkları tava kapağı yardımıyla diğer yüzünü kızartmak için çevirin. Her iki yanı pişen balıkları, mevsim salatası yanında sıcak servis edin. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Barbun balığının taze olup olmadığını anlamak için gözlerinin parlak ve canlı olmasına, etinin sıkı ve elastik olmasına dikkat edin. Ayrıca, taze barbun balığı, deniz kokusu gibi ferah bir kokuya sahiptir, kötü bir koku yaymaz. Barbun balığı, Omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Bu nedenle, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olabilir. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını destekler, beyin fonksiyonlarını geliştirir ve genel sağlığı iyileştirir. |