Taze Fasulyenin Ayıklanması ve Hazırlanması
- Öncelikle fasulyeleri yıkayın ve süzgeçte suyunun süzülmesini bekleyin.
- Fasulyelerin iki ucunu bıçakla kesin veya koparın. İsterseniz fasulyeleri ikiye bölerek daha kolay pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Eğer fasulyelerin kenarlarında sert lifler varsa, bu lifleri de temizleyin.
Taze Fasulye Pişirme Yöntemleri
1. Zeytinyağlı Taze Fasulye
- Bir tencerede 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın.
- 1 adet doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- 2 diş sarımsağı ince doğrayıp ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Hazırladığınız fasulyeleri tencereye ekleyin ve 5 dakika kadar kavurun.
- 1 adet doğranmış domates, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin.
- Fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatın.
- Kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirin.
2. Etli Taze Fasulye
- 200 gr kuşbaşı eti bir tencerede kendi yağıyla kavurun.
- 1 adet doğranmış soğan ekleyip pembeleştirin.
- Hazırlanan fasulyeleri ekleyip 5 dakika karıştırın.
- 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber ve diğer baharatları ekleyin.
- Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kapağı kapalı şekilde fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
3. Buğulama Yöntemi
- Fasulyeleri buhar tenceresine veya buharlı pişiriciye yerleştirin.
- 10-15 dakika kadar buharda pişirin.
- Haşlanmış fasulyeleri zeytinyağı, limon suyu ve sarımsakla karıştırarak servis yapın.
Pişirme İpuçları
- Fasulyeleri çok fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde dağılabilirler.
- Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamaya çalışın.
- Fasulyelerin renginin canlı yeşil kalmasını istiyorsanız, pişirdikten sonra buzlu suya atabilirsiniz.
- Eğer fasulyeler çok tazeyse, pişme süresi daha kısa olacaktır.
|