Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Buharda Pişirme

Buharda Pişirme

Buharda pişirme, en sağlıklı olan pişirme yöntemlerinin başında gelmektedir. Uzakdoğu ile Çin mutfağında oldukça sık kullanıldığını görebiliriz. Yemeğin içinde yer alan bütün malzemeler balık, et, meyve kokusu, rengi ve lifleri buhar yardımıyla piştiği zaman haşlama ya da kızartmaya oranla daha iyi bir şekilde korunduğu gözlenmiştir. Yanında salça, tuz gibi ek malzemeler kullanılmadığında ise kalorisi çok daha düşük olduğu görülmektedir. Uzakdoğu mutfaklarında buharda pişirme için özel olarak üretilmiş özellikle de bambudan yapılmış olan bir sepet ve bir kapaktan oluşan malzemeler bulunur. Alt kısımda içi su dolu bir kap yer almaktadır. Bu kabın üzerine bambu sepeti konularak kapak kısmı kapatılarak pişirme aşamasına geçilir. Daha profesyonel olan işletmelerdeyse bambu sepetlerin yerini daha hijyenik bir yapıya sahip olan paslanmaz çelik tencereler almıştır. Tencereye alt kısmı delikli paslanmaz bir taban konulur. Delikli olan tabanın altına da su konur. Bu delikli tabanın üstüne pişirilmesi istenen yiyecekler yerleştirilmektedir. Kabın üstü bir kap yardımıyla kapatılır. Altında yanan ateşle kap içinde yer alan su, buhar hali alarak yemeği pişirmeye başlar.

Buharda yemek pişirme teknikleri 2'ye ayrılır. Bunlar: Yüksek basınçta pişirme ve düşük basınçta pişirmedir. Düşük basınçta pişirme teknikleri için verilebilecek örnekler, buhar makinesi ya da bambudan oluşan buhar kaplarıyla yapılan pişirmedir. Yüksek basınçta pişirme teknikleri için verilebilecek en iyi örnek düdüklü tenceredir. Yüksek basınçlı pişirmede kısa sürede ve az su kullanılarak pişirme amaçlanmıştır. Pek çok malzemede kullanılmak için oldukça ideal olan bir yöntemdir. Çünkü yüksek basınç uygulandığı zaman besin kaybının azalmasını sağlamaktadır.

Sıvı içerisinde pişirme yöntemi son zamanlarda unutulmaya yüz tutmuş olan bir yöntemdir. Sağlık açısından oldukça yararlı bir yöntem olmasına rağmen pek de kullanılmamaktadır. Su ya da süt kabı içerisinde yavaş bir şekilde kaynatılarak yapılan bir yöntemdir. Pişirmek kullanılan besin maddesinin yüzeyinin su kaplı olmasından ve uygun sıcaklık kullanılarak yapılmasından dolayı büyük önem taşımaktadır.

Buğulama, yemeklerin su buharı kullanılarak pişirilmesidir. Buğulama esnasında herhangi bir yağ kullanmanıza gerek yoktur. Özellikle balık pişirdiğimiz zamanlarda buğulama yöntemini kullanmak hem sağlık açısından hem de lezzet açısından oldukça makul bir fikirdir. Haşlama yaptığımız esnada yemeklerde bulunan vitamin ile minerallerin suyun içerisinde kaybolma durumu mevcutken, buğulama yönteminde vitamin ve mineraller kaybolma gibi bir durum söz konusu değildir.

Besinleri buharda pişirme özellikle balık ve sebzelerde kullanılabilecek en lezzetli ve sağlıklı pişirme yöntemidir. Buharda pişen besinlerin içerisinde yer alan nişastanın yumuşamaktadır. Bu durum sebzelerin de yumuşak bir hal almasını sağlar. Böylelikle besinleri sindirmemiz kolaylaşır, besinin kokusu, rengi ve görünümü aynı kalır. Çözünme ihtimali olan besin öğeleri en aza indirgenerek korunur.

Hangi Besinler Buhar Yöntemi Kullanılarak Pişirilir?


Havuç, pazı, bezelye, karnabahar, enginar, bezelye, patates, bakla, fasulye, kabak, domates böğrülce ve benzeri sebzelerin tamamı buhar yöntemi kullanılarak pişirmeye uygun olan besinler arasında yer almaktadır. Balıkları buhar yöntemiyle pişirme hem besin değerinde bir düşüş yaşanmasına engel olmak adına hem de tadını, rengini ve kokusunu muhafaza edebilmesi açısından en uygun yöntemlerin başında gelmektedir.
Son Güncelleme : 18.01.2024 23:25:11
Buharda Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Buharda Pişirme Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Buharda Pişirme"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir, Donmuş mantı pişirmek oldukça kolaydır, ancak içerisinde yapılması gereken püf noktalar barındırır. Mantılar pişirilmeden önce buzluktan çıkartılmalı beş dakika bekletilmelidir.Donmuş mantı pişirmek için gerekli olan mal...
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş balık nasıl pişirilir, Balıklar, balık sevenler amaçlı bulunmaz fırsattır. Bilhassa uzak ülkelerden ithal edilen balıklar, bu yöntemle çoğumuzun mutfağına civarı ulaşır. Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte...
Tavşan Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir, tavşan etini herkes yemez. Çünkü etinde biraz mayhoşluk vardır. Bu tat herkesin hoşuna gitmez. Bazı insanlar ise yediğinde tavşan eti olduğunu bile anlamazlar, tavuk eti yediklerini zannederler. Tavuk eti kadar yumuşak ve beya...
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir, dana yürek protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yürek diğer sakatatlara göre kalori ve yağ bakımından daha düşük değerlere sahip olsa da kolesterol açısından fazla tüketilmemesi gerekir. Dana yüreğinin 100 gramı...
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Orkinos balığı nasıl pişirilir, orkinos balığı ton balığı olarak da bilinmektedir. Yaklaşık olarak boyları 5-6 metreye ağırlıkları ise 900 kiloya ulaşmaktadır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. Her mev...
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir, Güney Ege kıyılarında oldukça fazla bulunan gopez balığı genellikle kış mevsiminde çok daha lezzetli olan bir balık türüdür. Yağlı beyaz eti olan ve oldukça güzel bir tada sahip olan gopez balığı kılçıklı bir balıktır. I...
Kelle Nasıl Pişirilir
Kelle Nasıl Pişirilir
Kelle nasıl pişirilir, Kelle çok sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen kelle sevenlerinde tam bir tutkunu olduğunu söyleyebiliriz. Kelle sakatat olduğundan mı yoksa ağır bir eti olduğundan mı bilmem her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirme...
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Kefal balığı, beyaz etli, oldukça lezzetli ve havyarı birçok kişi tarafından beğenilerek tüketilen bir balık türüdür. Kefal balığının ızgarası ve buğulaması harika oluyor. Ayrıca tavada da yapıldığında çok lezzetli olan ...
Havyar Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir, havyar balık yumurtasına verilen isimdir. Her balığın yumurtasına havyar denir ancak her balık yumurtası yemek için kullanılmaz. Bu havyarların hangi balıktan çıktığına göre çeşitleri ve kaliteleri vardır. Bunlar içinde siyah ...
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir, Uskumru balığının pişirilmesi için uygulayacağımız birçok yemek tarifi vardır. Deniz ürünleri arasında yer alan uskumru balığı oldukça lezzetli olmasının yanında, mevsiminde tüketilirse daha lezzetli olur. Piştiği zama...
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir, Genellikle Marmara Denizinde yılın her ayında tutulan çok hafif ve beyaz etli bir balık türü olan mercan balığının lezzetini taktıktan sonra başka balık yemek istemeyeceksiniz. Tavada, ızgarada ve fırında yapılabilen me...
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir, balıkların tamamı özellikle taze oldukları zaman hem lezzeti kat kat artar hem de daha çabuk pişer. Taze balık tüketmek sağlık bakımında da oldukça önem taşımaktadır. Genel olarak hemen hemen tüm balık çeşitleri kızartı...

 

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Gopez Balığı Nasıl Pişirilir
Kelle Nasıl Pişirilir
Kefal Balığı Nasıl Pişirilir
Havyar Nasıl Pişirilir
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir
Mercan Balığı Nasıl Pişirilir
Fırında Balık Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Alabalık Nasıl Pişirilir
Pişirme
Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir
Kuzu Gerdan Nasıl Pişirilir
Tavuk Ciğeri Nasıl Pişirilir
Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir
Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir
İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir
Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir
Sardalya Nasıl Pişirilir
Levrek Nasıl Pişirilir
Sazan Balığı Nasıl Pişirilir
Popüler İçerik
Kaz Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir
Kaz Nasıl Pişirilir, Kaz üzerindeki tüyler temizlendikten sonra kuyruk kısmındaki yağ keseciği kesilip atılır. Bütün olan kaz uzunlamasına ortadan iki...
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir, Dana etinin en lezzetli yerlerinden çıkarılan antrikotun az yağlı ve yumuşak yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz. Ant...
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Büyük Balık Nasıl Pişirilir
Büyük balık nasıl pişirilir, büyük balık pişirmenin en önemli püf noktalarından bir tanesi balığın ayıklanması ve temizlenmesidir. Balıklar temizlenmi...
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir
Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir, mezgit balığı denince ülkemizde akla gelen isim Amasra'dır. Amasra mezgit tavasıyla ünlüdür. Yolu Amasra' ya düşen herk...
Dalak Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir
Dalak Nasıl Pişirilir, Dalak en faydalı ve en çok demir deposu olan sakatatlardan biridir. Bu nedenle sağlık problemlerinde dalak böbrek gibi gıdaları...
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, Tatlı sularda yetişen yayın balığı oldukça büyük bir balık türüdür. Yayın balığı doğru ve tarifine uygun pişirildiği tak...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir
Tavşan Nasıl Pişirilir
Dana Yürek Nasıl Pişirilir
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024